Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Oslo Reptéri Város

Az Oslo Airport City kiegészíti, megerősíti és együttműködéseket tesz lehetővé a térségben már létező hozzáadott értéket képviselő létesítmények között. Hajtóereje egy új város építésének, amely közvetlenül kapcsolódik az OSL-hez - Norvégia legnagyobb és Skandinávia második legnagyobb repülőteréhez.

Koppenhága térségi együttműködése

Koppenhága és térsége a kelet-dán és dél-svédországi nagyvárosi régiókat foglalja magában. A térség 85 önkormányzatával és 4,3 millió lakosával Skandinávia legnagyobb, magasan képzett munkaerőbázisát adja. A régió világszínvonalú kutatási létesítményeket és kreatív üzleti környezetet kínál mindkét ország számára. A Koppenhága térségi együttműködés célja, hogy Észak-Európa vezető metropolisza legyen a nemzetközi befektetések, vállalatok, turizmus és a tehetség vonzása és megtartása tekintetében.

Barcelona-Catalonia gazdaságfejlesztési projektek

Katalónia kormánya és Barcelona önkormányzata elkötelezett az új, stratégiai fontosságú projektek megvalósítása mellett. Kiemelt terület a földközi-tengeri folyosó legfontosabb logisztikai létesítményeinek fejlesztése. Katalónia olyan helyszíneket és infrastruktúrát épít ki, amelyekben a közlekedés minden formája összekapcsolódik. Ez a környezet elősegíti az ipari és kereskedelmi hálózatok létrehozását és fejlesztését, amely teljes körű szolgáltatást képes nyújtani a vállalkozásoknak, az importőröknek, az exportőröknek, valamint a nemzetközi szereplőknek is.

Ljubljanai Technológiai Park

A Ljubljana Technológiai Park (Technology Park Ljubljana)  fejlesztése 1995-ben indult azzal a céllal, hogy támogató és stimuláló üzleti környezet jöjjön létre high-tech vállalkozások számára. Mára a park egy fizikai térrel is rendelkező ernyőszervezetként működik, több mint 260 cég részvételével. Közösségfejlesztő, inkubációs és akcelerátor tevékenységet is végeznek, amelynek eredménye számos cég nemzetközi piacra juttatása. Többek között itt jött létre a Cosylab, Vacutech, Educell, BIA Separations, Balder, Raci, Induktio, Zemanta, XLAB, Zootfly.

The Things Network (Dolgok Hálózata)

Amszterdam lakosságának segítségével, crowdsourcingra építve 6 hét alatt felépítették a városi szintű Dolgok Internete adathálózatot, LoraWAN™ (nagy hatótávolságú nagy kiterjedésű hálózat) technológiát alkalmazva. A világ összes városában szeretnék megvalósítani ezt a projektet. A technológia lehetővé teszi, hogy a tárgyak 3G vagy wifi segítsége nélkül is kommunikálhassanak az internettel, azaz hálózat- és szolgáltatófüggetlen a rendszer. Alacsony energiahasználat, nagy hatótávolság és alacsony sávszélesség jellemzi.

Thingful (keresőmotor)

A Thingful® egy keresőmotor a Dolgok Internete részére, létrehozva a világszerte fellelhető összes összekapcsolt tárgy geográfiai indexét, beleértve az energiát, sugárzást, időjárást és levegőminőséget vizsgáló műszerektől kezdve a szeizmográfokon, iBeacon eszközökön, hajókon, repülőgépeken keresztül egészen az állatok jeladóiig mindent.

Kickstarter (közösségi projektfinanszírozás)

A Kickstarter egy olyan online platform, amely elsősorban a kreatív ipar és az alkotóművészek közösségi finanszírozására jött létre. Az alkotók feltölthetik megvalósítani szándékozott projektjeiket, amelyekre a weboldalon keresztül pénzt gyűjthetnek egyéni felajánlóktól. Az alkotók így nem kényszerülnek kompromisszumra a finanszírozás érdekében, a közösségi támogatás segítségével a projekt teljes kontrollja a kezükben marad. Eddig több mint kilenc millió ember támogatta a feltöltött projekteket.

Startupbootcamp – Smart City & Living panel

Startupbootcamp egy globális, akcelerátorokat tömörítő szervezet, fő tevékenysége a különböző startupok összekötése saját szakterületük számukra legrelevánsabb és leghasznosabb szereplőivel. Minden évben több országban indítanak különböző területekre fókuszáló programokat, mindig globális innovációs központokban. A startupok három hónapot töltenek el itt, ahol kapcsolatba kerülnek érdeklődési területük legfontosabb mentoraival, befektetőivel és partnereivel, a világ több mint 30 országából.