Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Közösségi térképezés

A közösségi térképezés lehetővé teszi a lakosok számára, hogy kiemeljék környezetük egyes érdekes vagy meghatározó részeit. A közösségi térképek helyi ismeretekből, tapasztalatokból és szakértelemből épülnek fel. Ez nem csupán adatgyűjtés, a nyilvánvaló, rejtett és potenciális eszközök felfedezésének folyamata egy közösségben különböző lehetőségeket nyit meg. A feltérképezés értékes digitális fejlesztési és fejlődési eszköz.

Valoremos Los Alimentos (Értékeljük az ételeket!) kampány

Az élelmiszer-pazarlás láthatóságának és a tudatosság növelésének érdekében, és az ezzel kapcsolatos üzenetek egységesítése céljából elindult az „Értékeljük az ételeket!” kommunikációs kampány. A kampányt a közszféra kezdeményezte és vezeti, de a magánszektorral, a civil társadalommal, az egyetemekkel és a nemzetközi szervezetekkel együtt működve gondozzák.

Könyvtár parkok

Az 1990-es években Medellínt a világ egyik legveszélyesebb és erőszakosabb városának tartották. Azóta a város társadalmi, gazdasági és kulturális átalakuláson ment keresztül. A könyvtári parkok célja Medellín egyenlőtlenségeinek kezelése. Alapvetően a létesítményeket úgy tervezték, hogy az embereket, elsősorban a fiatalokat, becsalogassák az utcákról. A fiatalok odavonzását a filmek bemutatásával, kiállítások és színházi produkciók rendezésével érték el, valamint a helyi tehetségeknek is lehetőséget adnak a fellépésre.

Városi gazdálkodás és kertészkedés

Bécs városa 2010 óta támogatja „kertészkedjünk együtt” nevű projekt keretében a szomszédsági és közösségi kertészkedést. A projektben óvodás és iskolás csoportok is részt vesznek. A közösségi kertészkedésnek köszönhetően a bécsi városlakók egyre gyakrabban ragadnak kerti szerszámokat és önállóan kertészkednek. Értékes, személyes tapasztalatokat szereznek az élelmiszerek termeléséről, miközben erős közösséggé kovácsolódnak. A kertek esztétikusak, kedvezően hatnak a városképre és növelik a városi zöldterületek mennyiségét.

Participatív bécsi közösségek

A projekt több mint 300 közösségi tervezésű projektet  és több tucat önkéntes eseményt foglal magában. A programok minden hónapban a bécsi önkéntes közösség  folyamatosan frissülő adatbázisában megtekinthetőek. Az adatok  kereshetők módszerek, témák és körzetek szerint is. Az események a közösségi oldalakon, facebookon és twitteren is  meghirdetésre kerülnek. A Participatív Bécsi közösség  fókusza ,  olyan önkéntes projektekre illetve közös kertek, parkok, utak megtervezésére helyeződik, amelyeket kifejezetten tizenévesek és gyermekek készítenek.

Seniortab - idősek online

A Seniortab egy olyan eszköz, amely az időseknek segít az online világhoz való egyszerűbb hozzáféréshez. Ausztriában a 65 év feletti lakosok közül nagyjából 800 000 fő még nem kapcsolódik az internethez, a kapcsolódóknak pedig koruk előrehaladtával egyre nehezebb ezt a lehetőség kihasználniuk. Az alkalmazás kifejezetten idős emberek számára készült: könnyen kezelhető és egyetlen kattintással leállítható a rendszer.

Bliive időbank

A Bliive egy olyan szabadidő-megosztó közösségi hálózat, ahol az emberek idejüket, tudásukat ajánlják fel különböző, mások által felkínált tudásért. Ez az online szolgáltatás nagy segítség lehet főleg a fiatal tőkehiányos vagy hátrányos helyzetű városlakók számára, hiszen pénzköltés nélkül juthatnak akár a továbblépésükhöz szükséges tudáshoz, illetve nem a vagyoni helyzetük határozza meg, mivel tölthetik el szabadidejüket.

Taipei e-Campus digitális tanuló hálózat

Taipei e-Campus programja sokféle, rugalmas önképző csatornát fog össze. Vannak felhasználók által feltöltött saját készítésű leckék, megrendelésre készült tanfolyamok, online tananyagok, melyek közül több mint 700 bizonyítvánnyal elismert képzés. A programon belül felállítottak egy platformot, melyen keresztül tudást és tapasztalatokat oszthatnak meg a felhasználók egymással. A program magas felhasználói létszámmal és jelentős sikerekkel működik.

Curatr (digitális közösségi tanulási platform)

A Curatr segítségével bármilyen digitális tartalomra építve – legyen az a felhasználó által feltöltött, vagy az interneten megtalálható – online kurzus készíthető. A program segítségével több lépcsőn keresztül, a közösségi tanulás módszerére támaszkodva sajátítható el az ismeretanyag. A résztvevők egymás munkáit, válaszait értékelik, javítják, kiegészítik, ezzel is bővítve saját tudásukat a témáról. Az aktivitást pontokkal jutalmazza a rendszer, és ehhez a pontszámhoz kötött a szintek közötti továbblépés.

Moodle (digitális oktatási platform)

A Moodle egy nyílt forráskódú oktatási platform, amelyet oktatók, adminisztrátorok és tanulni vágyók számára terveztek. Ez egy integrált és biztonságos rendszer, mellyel személyre szabott tanulási környezet és módszer dolgozható ki. A szoftvercsomag mellé a használat elsajátítását segítő asszisztenciaszolgálatot is biztosít a fejlesztő cég.