Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Szabad használatú LoRa hálózat Perth városában

Perth okos város koncepciójának szerves részeként a város nyilvános hozzáférésű, ingyenes szabadtéri vezeték nélküli ún. Long Range, azaz „hosszú hatótávolságú” hálózati szolgáltatást nyújt tudósai, lakói, civil közösségi csoportjai, ill. vállalkozásai számára, annak érdekében, hogy a hálózatba kötött „intelligens” eszközök (más néven a dolgok internetje, röviden IoT) révén elősegítse számukra az információszerzést, valamint ösztönözze körükben az innovációt. 

Perth – Fák a városban

Az platform Perth városának aktuális faállományának adatait és a hozzájuk tartozó információkat tartalmazza (pl.: botanikai és hagyományos elnevezés, családnév, stb.). Az adatokat egy park felmérő csapat terepi felvételeiből állítják össze. A lista nem tartalmazza a magánterületen található fákat. Előfordulhatnak hibák/ismétlődő adatok.

3D-nyomtatott légzőkészülékek

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) csapata a koronavírus enyhítése céljából, olyan személyi védőeszközök biztosításában nyújt segítséget, amelyek 3D nyomtatóval elkészíthetőek. A többféle 3D nyomtatható légzőkészülék és az egyedi szűrők létrehozásához szükséges adatokat nyilvánossá tették.

Zugló interaktív költségvetési honlapja

Zugló Önkormányzata számára kifejezetten fontos, hogy adófizetők pénzével ne csak gondosan, hanem átláthatóan is gazdálkodjon a kerület vezetése. A közpénzek átlátható felhasználásáért küzdő K-Monitor Iroda és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest szakmai segítségével kísérleti jelleggel létrehoztak egy honlapot, ahol Zugló költségvetése mindenki számára könnyen befogadható és értelmezhető formában mutatják be.

Arduino (nyílt forráskódú elektronikai platform)

Az Arduino egy nyílt forráskódú elektronikai platform, könnyen használható hardverekkel és szoftverekkel. Segítségével könnyen létrehozható bármilyen interaktív elektronikai eszközön alapuló projekt. Az Arduino Board segítségével a környezetből különböző szenzorokon keresztül érkező adatok alapján irányítható bármilyen árammal működő berendezés – képes kontrollálni a világítást, valamint akármilyen motort vagy indító szerkezetet. Segítségével „okossá” tehetők az egyszerűbb elektronikai eszközök.

GitHub (nyílt forráskódú informatikai platform)

A GitHub egy open-source projektek publikálására kifejlesztett platform. Egyrészt közösségi felület, másrészt hosting rendszer a nyílt forráskódnál létfontosságú verziókövetővel. A hagyományos, gépelt utasítások alapján működő Githez képest a GitHub egy webalapú grafikai felhasználói felületet biztosít a könnyebb kezelés érdekében, valamint mobil eszközökre is integrálható a verziókezelő rendszere. Segítségével könnyen kontrollálható a fájlokhoz való hozzáférés, a feladatok menedzselése, a fájlkódolási hibák követése.

FIWARE (nyílt forráskódú informatikai platform)

FIWARE egy nyílt kezdeményezés, amelynek célja, hogy létrehozzon egy fenntartható rendszert az infokommunikációs technológiák integrációjából adódó újabb digitalizációs hullám adta lehetőségek kiaknázására. A rendszer öt legfőbb programja: FIWARE Platform – egyszerű, jól működő, nyílvánosan hozzáférhető alkalmazásprogramozói felületeket (API) biztosít, egyszerűsítve az okos alkalmazások fejlesztését minden szektorban.

Smart Citizen Kit (Okos városlakó készlet)

A Smart Citizen Kit a lakosok levegőminőség iránti aggodalmából nőtte ki magát. Azonban nemcsak egy egyszerű mérőeszköz, hanem a városlakók aktív részvételére építő mérőrendszer. A műszer méri a levegő nedvességtartalmát, hőmérsékletét, szén-monoxid és nitrogén-dioxid szintjét, a fény intenzitását és a zajszintet. A műszert a városlakók bárhol kirakhatják – lakásuknál, munkahelyüknél – az eszköz pedig internetkapcsolatukon keresztül küldi el az adatokat a weboldalra.