7 személyes légitaxi

7 személyes légitaxi

A koreai Plana Aero startup megkezdte a munkát egy új, nagy hatótávolságú, hibrid-elektromos VTOL légitaxin, amelyet úgy terveztek, hogy akár hét embert is képes 500 km távolságra szállítani 350 km/h sebességgel.

A koncepciós rendereken látható gép meglehetősen egyedi megjelenésű; hosszú, vékony törzse egy felső főszárnyba nyúlik, és egy késhegynyi vékony szárnypár nyúlik le a főcső alsó részéből elöl. A hajtóműrendszer teljes mértékben vektoros tolóerővel működik, nagyméretű, dönthető, ötlapátos elektromos légcsavarokkal. Kettő a szárnyfedélre van szerelve, kettő a főszárny külső elülső széleire, a harmadik pár pedig a törzshöz közelebb, a főszárny hátulsó élén helyezkedik el, így a teljes elrendezés lebegő üzemmódban egy hexakopterhez hasonlít.

A nagyobb méretű, hibrid meghajtású, nagy hatótávolságú, viszonylag nagy sebességű konstrukcióként a repülőgép jó regionális légi kisbuszjelöltnek tűnik. A Plana ütemterve szerint 2024-re épülne meg egy bemutató repülőgép, 2028-ra kerülne gyártásba.

Együttműködők

Helyszín