Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

7 személyes légitaxi

A koreai Plana Aero startup megkezdte a munkát egy új, nagy hatótávolságú, hibrid-elektromos VTOL légitaxin, amelyet úgy terveztek, hogy akár hét embert is képes 500 km távolságra szállítani 350 km/h sebességgel.

FluxJet

Egy kanadai startup nemrégiben bemutatta repülőgép-vonat hibridjét, amely állításuk szerint alapjaiban alakíthatja át az utazást. A teljesen elektromos FluxJet több mint 621 mérföld/órás, azaz 999 kilométer/órás emissziós sebességgel tud majd szárnyalni.

Önvezető repülő autó

A német Volkswagen kelet-ázsiai leányvállalata a VW Group China nemrég bemutatta az első elektromos, függőlegesen fel- és leszálló drón prototípusát, amely a V.MO elnevezést kapta. A tervek szerint 4 utas szállítására lesz alkalmas a repülő autó, amivel ki lehetne kerülni a reggeli csúcsforgalmat. 

A vállalat döntése szerint fel fogják gyorsítani a szoftverfejlesztést és a helyi kutatás-fejlesztést, hogy a következő néhány évben kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a repülő autók. A 11 méter hosszúságú a repülőgép kb 200 km-t tud megtenni egy töltéssel a levegőben. 

Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Tíz évvel ezelőtt Stockholm régió ambiciózus célt tűzött ki, hogy 2025-re minden szárazföldi tömegközlekedést 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes üzemanyaggal üzemeltessenek, azonban az etanollal és az RME-vel (repceolaj-metil-észterrel) működő buszok néhány százalékban fosszilis összetevőket tartalmaznak, emiatt a buszforgalom teljes száma nem lesz 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes, ugyanis a fosszilis alkatrészek szükségesek ahhoz, hogy a motor elindulhasson, vagy bekerüljön a gyártási folyamatba.

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt.

CityAirbus légitaxi

A CityAirbus egy négyüléses, multikopteres, elektromos, függőlegesen fel- és leszálló jármű (eVTOL), amely fejlesztése 2016-ban kezdődött meg, és 2019 májusában hajtotta végre első nyilvános repülését.

V2X kommunikáció

A V2X, vagyis a Vehicle to Everything technológia lehetővé teszi a kommunikációt a járművek és környezetük között. A V2X segítségével gond nélkül lehet haladni, anélkül, hogy látnánk. A hagyományos szenzorokkal szemben, amelyek megpróbálják reprodukálni a már meglévő érzékeinket (pl.: látás), a V2X egy teljesen új dimenziót kínál az emberi és a gépi érzékeléshez. Ez az szenzor akár egy mérföldes körzetben képes „látni” minden akadályon és sarkon túl. A V2X kommunikációs technológia két fő probléma megoldására törekszik: biztonság és mobilitás.

Pécsike – az e-közbringa rendszer

Pécsike egy elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszer, ami 2019. június. 19-én indult.

A Pécsike fő célja, hogy „minél többen használják a kerékpárokat mindennapi életük során, ezzel is csökkentve a város lég- és zajszennyezését, valamint a forgalmi dugókat. Ezenkívül törekednek arra, hogy ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát népszerűbbé tegyék a belvárosban utazók körében.

GuraRide kerékpármegosztó rendszer

A GuraRide egy közösségi kerékpármegosztó rendszer, amely a mikro-mobilitás fenntarthatósága mellett kötelezte el magát Afrikában. Céljuk az innovatív technológiát alkalmazó közlekedés népszerűsítése,  a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló közlekedést a megújuló energiát használó, alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési lehetőségekkel szeretnék kiváltani. Az okos és az elektromos kerékpárok és rollerek egyetlen alkalmazásban jelennek meg, így felhasználóink könnyedén választhatnak az utazási preferenciáiknak megf