Szoftver alapú járművek

Software Defined Vehicle (SDV) néven új stratégiai irányt jelentett be ma délelőtt a Hyundai Motor Group, a Kia és a Hyundai márkák tulajdonosa. A teljesen újragondolt logika mentén felépített, távolról frissíthető (OTA – Over-the-air), folyamatosan hálózaton lévő autókhoz a cég vadonatúj operációs rendszert fejleszt, és arra készül, hogy 2025-re már 20 millió autója lehessen becsatlakozva a cég Connected Car Services (CCS) néven emlegetett központi rendszerébe.

The line

A THE LINE egy olyan civilizációs forradalom, amely az embert helyezi előtérbe, példátlan városi életérzést nyújtva, miközben megőrzi a környező természetet. Újradefiniálja a városfejlesztés koncepcióját és azt, hogy a jövő városainak hogyan kell kinézniük.

MÁV autómentes nap

Az Autómentes nap alkalmából egy napon át elég egyetlen vonatjegyet váltani, és korlátlanul utazhatunk a MÁV, a GYSEV, a Volánbusz, a HÉV és a TramTrain járatain. A vasúton csak a másodosztályra érvényes az akció. Ha a 4 órás menetjegy átnyúlik az előző (09. 21.) vagy a következő (09. 23.) napra, azt a rajta feltüntetett időszakban még fel lehet felhasználni.

7 személyes légitaxi

A koreai Plana Aero startup megkezdte a munkát egy új, nagy hatótávolságú, hibrid-elektromos VTOL légitaxin, amelyet úgy terveztek, hogy akár hét embert is képes 500 km távolságra szállítani 350 km/h sebességgel.

FluxJet

Egy kanadai startup nemrégiben bemutatta repülőgép-vonat hibridjét, amely állításuk szerint alapjaiban alakíthatja át az utazást. A teljesen elektromos FluxJet több mint 621 mérföld/órás, azaz 999 kilométer/órás emissziós sebességgel tud majd szárnyalni.

Brookville Busz Depó

Maryland államban forgalomba helyezték az USA legnagyobb elektromos iskolabusz flottáját. A 86 járműből álló flotta 70 járművét egy napenergiával működő, mikrohálózatos telephelyen fognak tölteni.

A Brookville Smart Energy Bus Depot napelemes helyi hálózata 4,14 megawatt töltőkapacitással rendelkezik. Egy ilyen buszflotta, amely jellemzően ugyanannyit fogyaszt megfelelően kiszolgálható így. A szakértők úgy számolnak, hogy a teljes élettartamra vetítve a helyben termelt energia felhasználásával 62 százalékkal csökkenhet a buszflotta károsanyag-kibocsájtása.

 

Önvezető repülő autó

A német Volkswagen kelet-ázsiai leányvállalata a VW Group China nemrég bemutatta az első elektromos, függőlegesen fel- és leszálló drón prototípusát, amely a V.MO elnevezést kapta. A tervek szerint 4 utas szállítására lesz alkalmas a repülő autó, amivel ki lehetne kerülni a reggeli csúcsforgalmat. 

A vállalat döntése szerint fel fogják gyorsítani a szoftverfejlesztést és a helyi kutatás-fejlesztést, hogy a következő néhány évben kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a repülő autók. A 11 méter hosszúságú a repülőgép kb 200 km-t tud megtenni egy töltéssel a levegőben. 

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Szeged autómentes hét

2022 Szeptember 16-án üzemkezdettől szeptember 22.csütörtök üzemzárásig az Európai mobilitási hét és Autómentes nap keretében a szegedi közösségi közlekedési járműveken a forgalmi igazolvány felmutatásával ingyenesen utazhatott az egész család.