Budapest Szolár térkép

Budapest Szolár térkép

A Budapest Szolár Térkép a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által fejlesztett alkalmazás.

A térkép alapja a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (épület-alaprajzok, helyrajzi számok) amelyet a Fővárosi Önkormányzat az érvényes adatszolgáltatási szerződése szerint félévente frissítve megkap a Lechner Nonprofit Kft-től. Az épületek alaprajza a 2021-es állapotokat mutatja, de az illetékes hatóságok felé történt hibás, vagy elmaradt építési
bejelentések miatt nem mindig tükrözi a valóságot.

A szimulációhoz használt felszínmodell a Fővárosi Önkormányzat megbízásából készült 2016-os távérzékelési felmérésen alapszik.

A napelempotenciál az alkalmas tetőfelületre műszakilag
maximálisan telepíthető, feltételezett 400 W-os, 1,8 m2-es napelempanelek összteljesítményét jelentik. A napelemes rendszer tényleges kapacitását a választott berendezések, a felhasználói igények és a vonatkozó szabályozás együttesen alakítják ki. A várható villamosenergia-termelési érték minden épület minden tetősíkjára egységesen 1000 kWh/évet feltételez 1 kW-onként, a teljes technikai potenciál hasznosítása esetén, tekintet nélkül a kedvező tetőfelület tényleges tulajdonságaira. A valóságban várható éves termelés minden esetben az épület és az adott napelemes rendszer tulajdonságaitól függ. Az épületekről lekérdezhető paraméterek egyedi felmérések helyett nagyléptékű elemzések eredményei, melyek az épületek nagy száma és sok helyszíni, műszaki tényező ismeretének hiánya miatt szakértői becsléseket is tartalmaznak.

 

Együttműködők

Helyszín

Magyarország
Budapest