Aqkol

Kazahsztán területén egy okos várost hoztak létre, melynek neve Aqkol és Nur-Sultantól 100 kilométerre található. Lépésről lépésre, jelenleg alakul át okos várossá.

Aqkolban 14 000 lakos él. 2005-ben itt helyezték üzembe a Kazahsztánban működő első űrjármű-komplexumot. A Tengri Lab főigazgatója, Alimzhan Yesetov tájékoztatása szerint a város digitalizálása tavaly tavasszal kezdődött.

Ukrán városok újjáépítése 3D virtuális modellezés segítségével

Az ukrán kormány az Egist, a Dassault Systèmes-t és a B4-et választotta ki, hogy a 3D virtuális technológiák, az építőipar és a mérnöki munka terén szerzett szakértelmüket és tapasztalataikat mozgósítsák az invázió következtében megsérült városi területek újjáépítéséhez.

A kétfázisú projektmegközelítés magában foglal egy együttműködő újjáépítési költségelemzést és egy általános tervezési gyakorlatot a Csernyihivi területen és Csernyihiv városában.

A parkok

A parkok a világ legmagasabb szintű fenntartható életstílusa, amely 150 000 lakos számára biztosít nettó zéró életmódot. A város az energia, a víz és az élelmiszer 100%-át a helyszínen termeli majd meg, hogy önellátó célponttá váljon.

Az 1700 hektáros intelligens várost Dél-Afrika keleti régiójában tervezik. A fejlesztés különböző vegyes felhasználású központokat biztosít, mint például lakó-, egészségügyi, turisztikai, szórakoztató, kiskereskedelmi és oktatási központok. A 40 000 lakóegység 12 lakónegyedben oszlik meg.

Budapest Szolár térkép

A Budapest Szolár Térkép a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által fejlesztett alkalmazás.

A térkép alapja a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (épület-alaprajzok, helyrajzi számok) amelyet a Fővárosi Önkormányzat az érvényes adatszolgáltatási szerződése szerint félévente frissítve megkap a Lechner Nonprofit Kft-től. Az épületek alaprajza a 2021-es állapotokat mutatja, de az illetékes hatóságok felé történt hibás, vagy elmaradt építési
bejelentések miatt nem mindig tükrözi a valóságot.

Lapátmentes szélturbina

Az Aeromine Technologies olyan úttörő, lapát nélküli szélenergia-megoldást fejlesztett ki, amely összekapcsolható a meglévő napenergia-rendszerekkel és az épület elektromos rendszereivel, lehetővé téve a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai számára, hogy kielégítsék a helyszíni megújuló energia iránti növekvő igényt.

Az új technológia  "Mozdulatlan turbináival" nem csap zajt, nem veszélyezteti a madarakat A rendszer a versenyautók szárnyprofiljaihoz hasonló aerodinamikával fogja fel és erősíti fel az egyes épületekből érkező szelet.

Energiatermelés hulladékból

Helsinkitől 100 kilométerre északra, Finnországban, Lahti városában található a világ első ökogázzal működő erőműve. A Lahti Energy új Kymijärvi II. erőműve SRF-tel működik, amelyet az égetés előtt gázosítanak, hűtenek és tisztítanak. Az erőmű 50 MW villamos energiát és 90 MW távhőt termel Lahti városának. Az erőművet hivatalosan 2012 májusában adták át.

Folyóvölgy visszavadítása

Nyugat-Európa szívében, a holland-belga határon 2007-ben kezdődtek el egy minden korábbinál nagyobb léptékű élőhely-rekonstrukció munkálatai. Az Ardennekben még Meuse néven eredő, a Holland-síkságot Maastrichtnál elérő, onnan már Maasnak hívott folyó 45 kilométeres szakaszát pénzt és időt nem kímélve sikerült visszaalakítani természetes állapotába. A Hollandia és a belgiumi Flandria határán 1200 hektáron elterülő RivierPark Maasvallei (Maas-völgyi Folyópark) ma a zöldturizmus egyik legvonzóbb célpontja.