Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

A parkok

A parkok a világ legmagasabb szintű fenntartható életstílusa, amely 150 000 lakos számára biztosít nettó zéró életmódot. A város az energia, a víz és az élelmiszer 100%-át a helyszínen termeli majd meg, hogy önellátó célponttá váljon.

Az 1700 hektáros intelligens várost Dél-Afrika keleti régiójában tervezik. A fejlesztés különböző vegyes felhasználású központokat biztosít, mint például lakó-, egészségügyi, turisztikai, szórakoztató, kiskereskedelmi és oktatási központok. A 40 000 lakóegység 12 lakónegyedben oszlik meg.

Budapest Szolár térkép

A Budapest Szolár Térkép a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által fejlesztett alkalmazás.

A térkép alapja a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis (épület-alaprajzok, helyrajzi számok) amelyet a Fővárosi Önkormányzat az érvényes adatszolgáltatási szerződése szerint félévente frissítve megkap a Lechner Nonprofit Kft-től. Az épületek alaprajza a 2021-es állapotokat mutatja, de az illetékes hatóságok felé történt hibás, vagy elmaradt építési
bejelentések miatt nem mindig tükrözi a valóságot.

Lapátmentes szélturbina

Az Aeromine Technologies olyan úttörő, lapát nélküli szélenergia-megoldást fejlesztett ki, amely összekapcsolható a meglévő napenergia-rendszerekkel és az épület elektromos rendszereivel, lehetővé téve a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai számára, hogy kielégítsék a helyszíni megújuló energia iránti növekvő igényt.

Az új technológia  "Mozdulatlan turbináival" nem csap zajt, nem veszélyezteti a madarakat A rendszer a versenyautók szárnyprofiljaihoz hasonló aerodinamikával fogja fel és erősíti fel az egyes épületekből érkező szelet.

Dubai technológiai negyede

A dubaji Urban Tech District élő laboratórium lesz, ahol a városi technológia területén az innováció és a vállalkozói szellem együtt virágzik.

A dubaji Al Jaddaf Creekside területén található városi technológiai negyed 4000 munkahelyet teremt a zöld városi technológia, az oktatás és a képzés területén. Emellett kockázati tőkének is otthont ad majd, amely a vállalkozók számára biztosítja az üzemanyagot, és ezáltal egy egyedülálló, együttműködésen alapuló városi technológiai ökoszisztémát hoz létre.

Nexgen fenntartható város

Az URB által tervezett Nexgen fenntartható város lesz a világ első klímapozitív városa, amely több energiát és élelmiszert termel, mint amennyit fogyaszt. A várost úgy tervezték, hogy élelmiszer-, energia- és vízbiztonságot nyújtson, miközben zöld gazdaságot is létrehoz.

Oxagon

Az Oxagon egy olyan hely lesz, ahol az innovátorok és vállalkozók felgyorsíthatják az ötletek fejlődését a laboratóriumból a piacra, és egy olyan város, ahol az emberek összejönnek, hogy virágzó közösségekben éljenek, dolgozzanak és játszanak. Teljesen automatizált, új generációs kikötője páratlan összeköttetést kínál majd a globális piacokkal, amelyet egy integrált fizikai és digitális ellátási lánc tesz lehetővé.

Okosállomás

A világon egyedülálló városi megoldást fejlesztett három magyar cég, a PLATIO Solar, a Rollin és Kuube: egy zöld energiával és okos funkciókkal ellátott mikromobilitási állomást. Olyan okos városi pontot alkot a három termék, ami megreformálhatja a városi közlekedést, nemcsak fenntarthatóvá, zölddé teszik azt, hanem közösségi élményt is ad a felhasználóknak. A szolgáltatás egyedisége, hogy mindezt helyben, térkövek által megtermelt napenergiával történik.