Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

HiT - épületek, mint interaktív smart grid résztvevők

A HiT egy salzburgi smart grid projekt. A HiT rövidítés a "Häuser als interaktive Teilnehmer im Smart Grid" ("Épületek, mint interaktív smart grid résztvevők"), mely az épületek energiahálózatba történő intelligens integrációját jelenti. A projekt célja a smart grid technológiák széles körének bevezetése és vizsgálata. A projekt igyekszik az okos otthon koncepcióját egy szélesebb kontextusba helyezni.

Virtuális erőmű Rheintal rágióban

A virtuális erőművek az erőforrások széles köréből gyűjtik az energiát, és továbbítják azokat a hozzájuk kapcsolódó elosztóhálózatokhoz. A rendszernek ehhez képesnek kell lennie egyensúlyt teremteni a megújuló energiaforrások felhasználásakor fellépő áramingadozások között. Ezért a legtöbb kombinált erőmű energiamegtakarító rendszerrel rendelkezik.

Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési és hűtési stratégiája

Európában a villamosenergia-termelés során több hő megy veszendőbe, mint amennyi a meglévő összes épület fűtéséhez szükséges lenne. Ezért a fűtési ágazatban lévő fejlesztési potenciálok kiaknázása nagyon fontos lenne. Az ipar és a villamosenergia-termelésből származó elpazarolt hő összegyűjtésével és okos távhőhálózatok felhasználásával az európai épületek fűtésére használt összes földgáz megtakarítható lenne. Ez nemcsak a monetáris megtakarításokat, hanem a CO2 kibocsátás csökkenését is eredményezi.

CAPE - Energiaügyi közösségi cselekvési platform

A CAPE energiaügyi közösségi cselekvési platform célja a Milton Keynes-ben élő egyének, vállalkozások és közösségek energiafelhasználás hatékonyságának növelése. Az interaktív honlap információkat nyújt és adatokat szolgáltat a felhasználók számára.  A weboldal ingyenes a lakosok, a közösségi csoportok, a bérlők és a helyi vállalkozások számára. A projekt hatékony eszközt ad a már meglévő és energiatakarékos projektekhez, valamint hozzáférést biztosít az energiahatékony és meg

STORM - Innovatív távfűtés és hűtés hálózati vezérlő fejlesztése

A STORM projekt egy kerületi szinten történő innovatív távfűtés és hűtés (DHC - District Heating & Cooling) hálózati vezérlő fejlesztése. Célja az energiahatékonyság, a hulladékhő és a megújuló energiaforrások használatának növelése. A kifejlesztett vezérlő lehetővé teszi a hulladékhő és a megújuló energiaforrások DHC-hálózatokban történő maximalizálását.

Eigg sziget elektromos rendszere

Az Eigg skót sziget nem része a 16 km-re lévő szárazföldi villamosenergia-elosztó hálózatnak. A hozzávetőleg 100 lakosú sziget 2008 óta működteti a saját, önálló rendszerét. Egy dízellel működő rendszert alakítottak át úgy, hogy mára gyakorlatilag 100% -osan megújuló energiaforrást használnak. A hibrid működésű hálózat napenergiát, szélenergiát, vízenergiát hasznosító egységekből és akkumulátorokból áll. Ha az energiatermelés nem elegendő, kettő dízelgenerátort használnak biztonsági ellátásra.

Salzburgi Smart Grid Modell

Salzburg városának vezető szerepe van Európán belül az okos energiahálózatok fejlesztésében. Ezért választotta az osztrák Klíma és Energia Alap, hogy Salzburgban épüljön az első okos elektromos hálózat. A 'Smart Grids Model Region Salzburg' projektet egy interdiszciplináris csapat támogatja: energiaszektor (Salzburg AG, Salzburg Netz GmbH), ingatlanfejlesztő (Salzburg Wohnbau), technológiaszállító (Siemens), tanácsadó (Fichtner) és kutatóintézetek (Osztrák Technológiai Intézet, Bécsi Műszaki Egyetem, CURE).

Napenergiát hasznosító fűtési és hűtési program

A napenergián alapuló fűtési és hűtési programot a Nemzetközi Energia Ügynökség egyik első programjaként hozták létre 1977-ben. A program egyedülálló abban a tekintetben, hogy a tagországok szakértői és szponzorai, és az Európai Unió szakértői együttműködése által valósul meg. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy felgyorsítja a technológiai fejlődés ütemét, elősegíti a szabványosítási folyamatokat, gyarapítja a nemzeti K + F programokat, lehetővé teszi a nemzeti szakosodást, és időt és pénzt takarít meg.

GrowSmarter

A gyorsuló városodási folyamatok miatt egyre fontosabb feladat a környezeti lábnyom csökkentésével párhuzamosan az állampolgárok igényeinek kielégítése okosabb módon. A 'GrowSmarter' projektben a városok és az ipari szereplők olyan okos város megoldásokat fejlesztenek az energia, az infrastruktúra és a közlekedés területein, amelyek más városok számára is adaptálhatóak lesznek. Jelenleg 12 okos város megoldást dolgoztak ki, melyeket 3 mintavárosban tesztelnek.