Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Egy parasztház új élete

Magyarország vidéki helyszínein gyakran előfordulnak régi építésű, de szerkezetükben még napjainkban is megfelelő parasztházak. Ezeket az épületeket gyakran műemléki védettség alá helyezik, ezzel is megőrizve a korábbi építészeti vonásokat, tájegységek szerint. Így a legnagyobb kihívás a felújítás során egyrészt a rájuk fordítandó összeg nagysága, másrészt pedig az, hogy a helyi védelemből fakadóan hagyományos építőanyagokat, módszereket kell alkalmazni, mindezt úgy, hogy a 21. század használói igényeinek is megfeleljen.

Cédrus Liget lakópark

A szegedi városközpontban több mint 7000 előre gyártott elemből és összesen 8510 m3 betonból készült Magyarország egyik legnagyobb lakópark-együttese. A Huszár utcában megvalósuló beruházás 593 lakást, irodát, üzlethelyiséget foglal magába.

A hat hektárnyi területen, a volt Kábelgyár majd élelmiszer-nagykereskedelmi telephely ipari jellegét felváltva, a város központjában biztosít zöld környezetet leendő lakóinak. A Cédrus Liget nevét az ott található örökzöldről kapta.

Innovatív zöldfelületek a Panoráma Lakóparkban

Budapesten, az Árpád út-Váci út torkolatában egy már több mint tíz éve kihasználatlanul álló üres telekcsoporton valósult meg a város egyik leginnovatívabb lakóparkjának kivitelezése. A környék gyáriparáról ismert, mely azonban a rendszerváltás után jelentősen bezuhant, a korábban itt álló épületeket is lebontották, majd barnamezős beruházásként 2018-2020 között épült fel a Panoráma Lakóparkként ismert épületegyüttes.

Utrecht Merwede városrészének barnamezős, fenntartható megújítása

Merwede Utrechtnek, Hollandia egyik leggyorsabban növekvő városának egy városrésze. Ez egy felhagyott ipari terület, mely jelenleg egy olyan átalakítási folyamaton megy keresztül, ami a tiszta és megosztáson alapuló közlekedési módokat helyezi a hagyományos autós közlekedés elé. A munkálatok 2020-ban kezdődtek, a projekt körülbelül 12000 ember számára biztosít majd fenntartható lakhatást (az első lakók várhatóan 2024-re költözhetnek be). Merwede új negyedében a lakosok minden szolgáltatást gyalog vagy kerékpárral is elérhetnek majd.

Schoonschip: Amszterdam úszó városrésze

Amszterdam északi részén, a Johan van Hasseltkanaal városrészben található a Schoonschip elnevezésű városfejlesztési projekt, melynek egyik érdekessége, hogy kizárólag úszó házakból áll. A projektet éppen abból a célból kezdeményezte az itt lakók közössége, hogy prototípusként szolgáljon a jövőben megvalósuló "úszó városfejlesztési projektekhez" a világ egyéb részein.

CITYDEV.BRUSSELS

A Citydev.brussels (korábban SDRB) segít a vállalkozásoknak megfelelő telephelyet találni a brüsszeli régióban. Emellett városfelújítási projektek keretében magánszemélyek számára épít házakat. A citydev.brussels projektjei két célcsoportot céloznak meg: a vállalkozásokat és a magánszemélyeket.

ThalesNano Energy - környezetbarát hidrogén előállítás

A ThalesNano Energy az elektrolizáló technológiák világpiacának vezető vállalataként két fő területre: a környezetbarát hidrogén előállításra és a szén dioxid átalakítására fókuszál. A cég filozófiája: az ipar szereplőit olyan innovatív megoldások révén lehet a szén-dioxid kibocsátásuk csökkentésére ösztönözni, amelyek nyereséget termelnek számukra. Elektrolizáló technológiájukat immár hat földrész több ezer vegyipari vállalata alkalmazza.

Power to Gas - karbonsemleges szintetikus földgáz előállítás

A power-to-gas (P2G) egy innovatív technológia, amely képes zöld vagy karbonsemleges szintetikus földgáz (SNG) előállítására zöld hidrogénből és szén-dioxidból. A szén-dioxid különböző forrásokból biztosítható, például biogázból, fermentációs gázból vagy erőművek és ipari üzemek füstgáz kibocsátásából. Az SNG karbonsemleges fűtési, közlekedési és ipari alkalmazási célokra is hasznosítható. Az SNG földgázhálózatba történő betáplálása az energiatárolás egyik formáját jelenti.