Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Komlóska, az ökofalu

A történelmi, politikai és gazdasági okokból eredő megélhetési nehézségek miatt a munkaerőképes lakosság nagy része elköltözött a faluból. A polgármester 2008-ban vezette be az adózási szabályok betartása mellett, hogy elengedi az önkormányzati adók nagy részét, abban az esetben, ha egy vállalkozás Komlóskára helyezi telephelyét vagy székhelyét. Így azok a vállalkozások, amelyek Komlóskára költöztek, mentesültek az iparűzési, az építmény-, az idegenforgalmi és a kommunális adó alól. Mondhatni adóparadicsomi állapotot teremtettek a vállalkozások számára.

ROBUST projekt

A ROBUST egy európai kutatási projekt, amelyben 11 ország 24 partnere dolgozik együtt a holland Wageningen Egyetem vezetésével. A ROBUST célja, hogy a) elősegítse a vidéki, városkörnyéki és városi területek közötti kölcsönhatások és függőségek megértését, és b) azonosítsa és előmozdítsa a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat támogató politikákat, irányítási modelleket és gyakorlatokat.

IEEE Okos Falu

Az IEEE Smart Village (ISV) egyedülálló megközelítéssel támogatja a világ energiaszegényebb közösségeit azáltal, hogy átfogó megoldást kínál a megújuló energia, a közösségi alapú oktatás és a vállalkozói lehetőségek ötvözésével. AZ ISV olyan közösségi vállalkozók által kidolgozott hiteles üzleti tervek számára nyújt alapfinanszírozást, amelyek jelentős számú ember életére vannak hatással a villamosság, az oktatás vagy a munka területén. Az Alapítvány sikeres projekteket folytatott és jelenleg is folytat Nigériától Himaláján keresztül és a Galapagosig.

Összekapcsolt okoslámpák


Az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopok Budapesten a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban kerültek telepítésre.
A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett wi-fi szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromos járműtöltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED információs képernyőket.

Güssing, ökováros

Az utóbbi években a megújuló energia területén tett erőfeszítései által lett Güssing egyre híresebb. Ez a fejlődés az 1990-es évek elején energiatakarékossági intézkedésekkel és egy a város hőellátását szolgáló biomassza távfűtőmű építésével kezdődött. A stratégia a következő volt: a helyi energiaforrások fenntartható használata által egyrészről a fosszilis energiahordozóktól való függés csökkenjen, másrészről a regionális értékteremtés növekedjen. Ez a stratégia teljes mértékben sikert hozott és a „Güssingi modell” nemzetközileg is ismert lett.

Stadtwerk Lehen

A salzburgi volt energiaszolgáltató helyén kifejlesztésre kerülő Stadtwerk Lehen kb. 20 ha területen helyezkedik el. 287 támogatott bérlakás, 97 ágyas kollégium, öt-csoportos óvoda, új városi galéria, valamint az üzletek, közös helyiségek és szociális központok is találhatóak a kerületben.
A koncepció az energiatakarékos építést és a nagy mennyiségű napenergia gazdasági mértékű és fenntartható felhasználását tartotta szem előtt az alapvetően távhőellátással ellátott területen. Az eredmény egy fenntartható kerületi fejlődés európai szintű példája lett, semleges szénlábnyommal.

Pornóapáti biomassza fűtőmű

431 főt számláló, közvetlenül az osztrák határ mentén fekvő Pornóapáti község vezetése osztrák példák alapján határozta el, hogy a faluban a megújuló energiaforrást hasznosító falufűtőművet építenek.
A beruházáshoz az Ausztriában több éve a lakosság megelégedésére működő falufűtőművek szolgáltak. A fejlesztés mellett szólt a megújuló energiaforrások környezetkímélő jellege és az energetikai függetlenedés lehetősége. A megvalósítást jelentősen segítette a helyi lakosság támogatása és összefogása.

Microker weboldal

A Microker webalkalmazás egy térképes kereső rendszer, melynek segítségével az ország egész területén bárhol élő termelők és kézművesek tudnak díjtalanul megjelenni termékeikkel az interneten. Célja, hogy a fogyasztók a lakóhelyükhöz legközelebb tudjanak a lehető legtöbb termékhez hozzájutni, közvetlenül a termelőktől. Ezáltal több megbízható forrásból származó élelmiszer kerülhet az asztalokra, az arra költött pénz pedig helyben maradna, ezzel a helyi gazdaságot erősítve, továbbá jelentősen csökkenne az áruk utaztatásából származó környezeti terhelés.

Kiskosár Bevásárló Közösség

Esztergomban 2012. januárban indult útjára a Kiskosár Bevásárló Közösség. Alapja a 2011. szeptemberben rendezett Tudatos Vásárló Fesztivál helyi termék piaca volt, amit az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szervezett. Ott fogalmazódott meg a gondolat, hogy érdemes lenne Esztergomban is bevásárló közösséget alapítani. A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja volt.
A tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával köti össze, köszönhetően a termékek átadásának rendszeres megszervezésével.

Kaposvár, a zöld város

Kaposvár a zöld okos várossá válást tűzte ki célul. Ennek keretein belül több projekt is megvalósult, például lecserélték a teljes buszflottát, 40 darab CNG hajtású busz van, amelyek közvetetten a Kaposvári Cukorgyár által termelt biogázzal működnek. Fejlesztették a közvilágítást, a kandelábereik több, mint fele már LED-es égővel működik, méghozzá úgy, hogy szabályozhatóvá tették a fényerejüket. Az energiapazarló épületeiket utólag épületfelügyeleti rendszerrel látják el - amely lényegében egy számítógép, ami felügyeli a fogyasztókat és az energia felhasználását.