DH2OME - Óceánvíz tározók

Alrendszer

Projekt Státusza

archív

DH2OME - Óceánvíz tározók

A Földön bőségesen van víz, a bolygó felszínének 71%-át óceánok borítják. Sajnos ez a víz túl sós ahhoz, hogy ivásra, higiéniára, mezőgazdaságra vagy akár az ipari folyamatokra is felhasználható legyen, sőt: a vízhiány korunk egyik legégetőbb problémája.  

A DH2OME egy olyan, mindent megváltoztató infrastruktúra, amelynek célja, hogy minden nap több liter friss vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. A súlyos aszályokkal és vízhiánnyal küzdő országok közül sokan a trópusi területeken találhatók, melyek többsége fejlődő ország, ahol az év nagy részében süt a nap.

A DH2OME egy méretezhető megoldás, amely egy, az óceánokba süllyesztett üvegházból áll. A napsugárzásnak köszönhetően a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a benne lévő sótól és egyéb termékektől, hogy végül a felette lévő üvegfelületen kondenzálódjon. A felületre kondenzálódott vízcseppek tökéletesen frissek, és csak a gravitáció révén csúsznak le a támfal teljes kerületén beágyazott vízelvezető rendszerbe. Onnan közvetlenül kivonható vagy csővezetékekbe önthető.  

A DH2OME holisztikus megoldást kínál a vízválság és a társadalmi-gazdasági problémák egyidejű megoldására, amelyekkel a fejlődő országoknak kell szembe nézniük. 

Együttműködők

Helyszín