Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Napelemes szivattyú

A többlet csapadékvíz elvezetésére szereltek fel egy innovatív napelemes átemelő szivattyút a Kártya utca végében. . A patak árvizeitől és Rózsavölgy legmélyebb pontjaként a mindenhonnan odaáramló csapadékvizektől ez az utca szenvedett a legtöbbet. Az útfelület és a járda faltól falig megújult, és a patak felé sikerült az évek óta ideiglenes homokzsákvédelmet állandó, környezetbe illő védműre cserélni.

Interceptor, folyami hulladékgyűjtő hajó

Az Interceptor az Ocean Cleanup megoldása a folyók műanyag hulladékkal való szennyezettségére. Ez az első skálázható megoldás, amely megakadályozza a műanyag bejutását a folyókból a óceánokba. 100%-ban napenergiával működik, önállóan húzza ki a műanyagot a vizekből, és a világ legszennyezőbb folyóinak többségében képes működni. A hulladék a folyó természetes áramlásával bejut az Interceptorba. Az Interceptor összes elektronikája, beleértve a szállítószalagot, a lámpákat, az érzékelőket és az adatátvitelt napelemmel működik.

Mayflower Önvezető Hajó

A Mayflower Önvezető Hajó (MAS) 2020. szeptember 6-án kezdi meg az Atlanti-óceán átszelését, a brit Plymouth-ból indulva a massachussetsi Plymouth-ba érkezve. Az 1620-as névrokonához hasonlóan, a MAS is az időjárás kegyeire bízza magát, a legkorszerűbb hybrid meghajtórendszer látja el energiával, a szél- és napenergia, korszerű akkumulátorok és dízel generátor  segítségével. A MAS három kutatási pod-dal lesz felszerelve, amelyekben számtalan szenzor található.

Az első kereskedelmi aquapónia rendszer Bécsben

Az aquapónia a haltenyésztés és a hidropóniás zöldségtermesztés kombinációja. Egy bécsi cég, a blün elkötelezte magát emellett a módszer mellett, és kifejlesztette Ausztria első aquapónia létesítményét Bécs 22. kerületében. Az első osztrák kereskedelmi aquapónia rendszer számos környezeti előnnyel rendelkezik. Forrás-takarékos termelést biztosít: a halfarm és a zöldségtermesztés kombinációja ökológiailag hatékony megoldás. Kis karbon lábnyommal rendelkezik: 1 kg bécsi hal megtermeléséhez kizárólag 3 kg CO2-ra van szükség, míg 1 kb marhához kb. 26 kg-ra.

Okos Oázis

Az Okoz Oázis egy teljesen autonóm teherkonténerben elhelyezkedő vertikális farm. Friss, organikus zöldségek termesztésére nyújt lehetőséget egész évben, bármilyen klímán, anélkül, hogy bármihez csatlakoztatni kéne. Az "üvegházak" egyenként több, mint 3000 kg zöldség megtermelésére képesek évente, sőt az Okos Oázis Aqua kiadása víz létrehozására is képes, csupán a Nap és a levegő segítségével.

Okos Park Dubajban

Dubaj Al Mamzar tengerparti parkja "okossá vált" a megannyi "első-a-maga-nemében" eszköztől, melyeket a felújításkor telepítettek oda. Az okos kapukon való bejutás az Út és Közlekedési Hatóság Nol kártyájával lehetséges, a sorok kialakulásának elkerülése érdekében. A park egy exkluzív mobilapplikációt is biztosít a látogatók számár, mellyel egy virtuális túrát tehetnek a parkban, illetve lefoglalhatják a kedvenc grillező helyüket, rendezvényhelyszínüket vagy sportpályájukat.

Automatizált Vízmérő - Próbaidőszak

A szingapúri Nemzeti Vízművek, a PUB elindította az intelligens vízmérő program első szakaszát Szingapúrban. Ennek eredményeként 2023-ig 300 000 intelligens vízmérőt fognak telepíteni az új és a meglévő lakó-, kereskedelmi- és ipari helyiségekbe. Az Okos Vízmérők arra lettek tervezve, hogy megfigyeljék és összegyűjtsék a vízfogyasztási adatokat.

SymbioCity projekt

A SymbioCity egy svéd kormányzati kezdeményezés, amelyet a Business Sweden és az SKL International vezet. A Business Sweden felügyeli a SymbioCity védjegyet, és a svéd kormány és ipar nevében támogatja a nemzeti exportot. A svéd nemzetközi fejlesztési együttműködés részeként az SKL International a SymbioCity megközelítést használja a fejlődő országok városai támogatására, például befogadó és innovatív megoldások meghatározásával. A SymbioCity megközelítés célja a városokban élő emberek életkörülményeinek javítása.

Okos Vízfogyasztás Alkalmazás - Ubiwhere


Az Okos Vízfogyasztás alkalmazás segíti és ösztönzi a családokat a környezettudatos vízfelhasználásra. Ez az alkalmazás lehetővé teszi az integrációt más vertikális elemekkel, például a környezettel és a közlekedéssel, beleértve ezen szektorok összehasonlítását és az egymásra gyakorolt ​​hatását. A dashboard segítségével a felhasználók könnyen hozzáférhetnek napi vízfogyasztásukhoz, és összehasonlíthatják a régió átlagával.

Edinburgh Garden esővízgyűjtő rendszere

Melbourne régiója minden évben komoly száraz időszakokkal küzd. A park öntözésének 60%-át gyűjtött és szűrt esővíz biztosítja. A gyűjtés és tisztítás rendszere a park tájépítészetébe integráltan jelenik meg, kiegészítve egy 200 ezer literes föld alatti tározóval és az öntözést biztosító pumparendszerrel. Az esőkert valójában a tározó esztétikus, parkbeli kivetülése, ahol az anyaghasználat és a beültetett növényzet biztosítja az esővíz fizikai és biológiai szűrését.