Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Perth – Okos Város Program

Perth okos város programjának bevezetését három pályázat elnyerésével érték el. A város az Okos városok és külvárosok program keretében sikeresen biztosította az ausztrál kormánytól kapott 1,3 millió dolláros összeget. Ennek eredményeként négy projekt - az Okos Körzet, az Okos Öntözés, az Okos Fenntarthatóság és az Adatközpont (Data Hub) – technológiai és hardver fejlesztése kezdődött meg.  Az új technológia célja az életminőség javítása, valamint tudásplatform biztosítása a lakosok, a turisták, a vállalkozások és technológiai startupok számára. 

Green House irodaház - biodiverz tetőkert

A Green City irodaház tervezése során a hagyományos tájépítészeti elemek mellett jelentős hangsúlyt kapott az ökotudatos növényalkalmazás, így a jól ismert, homogén Sedum-zöldtető helyett biodiverz zöldtető készült. Az ingatlanfejlesztő cég nyitottsága mellett alapvető támogatást nyújtott a tervezőknek a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) nemzetközi minősítési rendszer , amely sok egyéb szemponton túl az épületek környezetét is vizsgálja, magas pontszámokkal és rangos elismerésekkel díjazva a környezetet kímélő megoldásokat.  A 7.

BiomWeb

A Mrüna olcsó, gyors technológiai megoldást biztosít a szennyvízkezelés gazdasági és társadalmi kihívásainak kezelésére,mindezt egy decentralizált, természetalapú rendszerrel, a BiomWeb-bel.

Okos szennyvíz-projekt a vírusdetektálásért

Az izraeli pilot projekt a COVID-19 gócpontok gyors felderítését tűzte ki célul a városi csatornarendszer megfigyelésének segítségével.

Az okos szennyvíz adataival foglalkozó cég, a Kando szerint az előzetes eredmények alátámasztják, hogy a technológia képes meghatározni az érintett környékeket és gócpontokat. Ennek segítségével korai figyelmeztetést tudnak adni a hatóságoknak, akik így idejében elkezdhetik a megfelelő intézkedéseket, mint a helyi karanténok vagy létszámkorlátok elrendelése, akár utcaszinten is.

Napelemes szivattyú

A többlet csapadékvíz elvezetésére szereltek fel egy innovatív napelemes átemelő szivattyút a Kártya utca végében. . A patak árvizeitől és Rózsavölgy legmélyebb pontjaként a mindenhonnan odaáramló csapadékvizektől ez az utca szenvedett a legtöbbet. Az útfelület és a járda faltól falig megújult, és a patak felé sikerült az évek óta ideiglenes homokzsákvédelmet állandó, környezetbe illő védműre cserélni.

Interceptor, folyami hulladékgyűjtő hajó

Az Interceptor az Ocean Cleanup megoldása a folyók műanyag hulladékkal való szennyezettségére. Ez az első skálázható megoldás, amely megakadályozza a műanyag bejutását a folyókból a óceánokba. 100%-ban napenergiával működik, önállóan húzza ki a műanyagot a vizekből, és a világ legszennyezőbb folyóinak többségében képes működni. A hulladék a folyó természetes áramlásával bejut az Interceptorba. Az Interceptor összes elektronikája, beleértve a szállítószalagot, a lámpákat, az érzékelőket és az adatátvitelt napelemmel működik.

Mayflower Önvezető Hajó

A Mayflower Önvezető Hajó (MAS) 2020. szeptember 6-án kezdi meg az Atlanti-óceán átszelését, a brit Plymouth-ból indulva a massachussetsi Plymouth-ba érkezve. Az 1620-as névrokonához hasonlóan, a MAS is az időjárás kegyeire bízza magát, a legkorszerűbb hybrid meghajtórendszer látja el energiával, a szél- és napenergia, korszerű akkumulátorok és dízel generátor  segítségével. A MAS három kutatási pod-dal lesz felszerelve, amelyekben számtalan szenzor található.

Az első kereskedelmi aquapónia rendszer Bécsben

Az aquapónia a haltenyésztés és a hidropóniás zöldségtermesztés kombinációja. Egy bécsi cég, a blün elkötelezte magát emellett a módszer mellett, és kifejlesztette Ausztria első aquapónia létesítményét Bécs 22. kerületében. Az első osztrák kereskedelmi aquapónia rendszer számos környezeti előnnyel rendelkezik. Forrás-takarékos termelést biztosít: a halfarm és a zöldségtermesztés kombinációja ökológiailag hatékony megoldás. Kis karbon lábnyommal rendelkezik: 1 kg bécsi hal megtermeléséhez kizárólag 3 kg CO2-ra van szükség, míg 1 kb marhához kb. 26 kg-ra.