Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Treeib - öntözőzsák

A csehországi székhelyű családi vállalat az elmúlt 5 évben az újonnan ültetett fáknál alkalmazott locsolózsákjai bevezetésével valódi változást ért el a városi faültetés terén. Az újonnan ültetett fák korábban 50-60%-ban elpusztultak – ezt sikerült közel 0%-ra csökkenteniük. 2018 óta keresik a megoldást arra, hogy miként menthetnék meg a nagy méretű városi fákat az éghajlatváltozás következményeitől, és hogyan állíthatnák őket 100%-ban az ökoszisztéma szolgálatába. Kifejlesztettek egy olyan terméket és módszert, amellyel mindez megvalósítható. Benyújtották a nemzetközi szabadalmi kérelmet.

Green Drops Farm - hidroponikus növénytermesztés

A termőföldek száma világszerte csökken, ugyanakkor a népesség folyamatosan nő. A vízhiány komoly problémát jelent, ehhez pedig nagyban hozzájárul a mezőgazdaság is. Mivel a Green Drops Farm Kft. termelési technológiájához nem szükséges termőföld, így egyrészt nem merül ki és nem szennyeződik a talaj, másrészt sokkal kevesebb a helyigénye is, ugyanis 72 négyzetméteren 4200 növény termelhető.

AI alapú csatornahiba-felismerő rendszer, Szöul

A Szöuli "mesterséges intelligencia alapú csatornahiba-felismerő rendszert" 2022-ben a főváros minden kerületében bevetik. A rendszer a CCTV-felvételekből automatikusan azonosítja a csatorna hibáit, ezzel felváltva a kézi csővezeték-ellenőrzést. A mesterséges intelligencia a CCTV-felvételek értelmezésével automatikusan kiválogatja a csatornában lévő hibák típusát és helyét, majd az ellenőr képernyőjén pontosan kijelöli a hibás helyet.

Naturcleaning környezetbarát tisztítószerek

A Cudy Future Kft. 2010 óta gyárt állatkísérletmentes, környezet- és bőrbarát tisztítószereket, kozmetikai termékeket. A vállalat célja, hogy a termékek hozzájáruljanak a tiszta, egészséges otthon és munkakörnyezet kialakításához, csökkentve közben ökológiai lábnyomukat. Ennek érdekében a cég a termékeit „zölden” gyártja. A termékek vegán, bőrbarát termékek, ezen kívül hipoallergének és nem tartalmaznak szintetikus, maró anyagokat. Biológiailag gyorsan lebomlanak, nem tartalmaznak foszfátot, klórt, pálmaolajat és parabént sem.

Szivacskert

Az éghajlat változik: az esőzések egyre hevesebbek, a száraz időszakok pedig egyre hosszabbak. Hogyan lehet mérsékelni ezt a két szélsőséget? Az esővíz nagy része jelenleg csatornákon keresztül folyik el, hogy megelőzzék az árvizeket. Ez azonban nem mindig működik, és növeli az aszályok által okozott problémát.

Az egyik megoldás erre az lehet, ha a városi zöldfelületek szivacsként működnek. A szivacs képes mérsékelni ezeket a szélsőségeket; képes a vizet gyorsan felszívni, átmenetileg megtartani, majd fokozatosan visszavezetni a vizet az altalajba.

DH2OME - Óceánvíz tározók

A Földön bőségesen van víz, a bolygó felszínének 71%-át óceánok borítják. Sajnos ez a víz túl sós ahhoz, hogy ivásra, higiéniára, mezőgazdaságra vagy akár az ipari folyamatokra is felhasználható legyen, sőt: a vízhiány korunk egyik legégetőbb problémája.  

A DH2OME egy olyan, mindent megváltoztató infrastruktúra, amelynek célja, hogy minden nap több liter friss vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. A súlyos aszályokkal és vízhiánnyal küzdő országok közül sokan a trópusi területeken találhatók, melyek többsége fejlődő ország, ahol az év nagy részében süt a nap.

Cleango

A cég autókat mos zölden, gyorsan, és kényelmesen.
2019-ben Európában egyedülállóként nyitott új piacot,
mellyel elsősorban a nagyvárosi magánszemélyek
autómosással kapcsolatos problémáira alakított ki
innovatív és fenntartható megoldást. Pár kattintás
a Cleango-n, és a cég munkatársa már úton is
van a megrendelő éppen parkoló autójához, hogy
helyben ragyogóvá varázsolja azt. Egyre több az
autó, így az autómosókban nő a várakozási idő,
az önkiszolgáló megoldások kényelmetlenek és

Hidroponikus berendezés

Kutatásaik eredményeként a Green Drops Farm Kft. megalkotta saját fejlesztésű hidroponikus berendezését, amely a hidroponikus technológia előnyein felül manuálisan vagy automatikusan is forgatható, így akár 25%-kal kevesebb energiamegtakarítás érhető el. A berendezés innovatív kialakítása miatt a rendszer mérete igény szerint alakítható. A cég önálló berendezéseket épít, de több tornyot összeépítve nagyobb rendszereket is ki lehet alakítani.