Energiatermelés hulladékból

Energiatermelés hulladékból

Helsinkitől 100 kilométerre északra, Finnországban, Lahti városában található a világ első ökogázzal működő erőműve. A Lahti Energy új Kymijärvi II. erőműve SRF-tel működik, amelyet az égetés előtt gázosítanak, hűtenek és tisztítanak. Az erőmű 50 MW villamos energiát és 90 MW távhőt termel Lahti városának. Az erőművet hivatalosan 2012 májusában adták át.

Az új erőmű tüzelőanyaga különböző típusú ipari, kereskedelmi és építési hulladékokból áll, és némi kezelt háztartási hulladékot is felhasználnak. Ezt a hulladékot először termékgázzá alakítják át, amelyet aztán a közönséges gázkazánban égetnek el. Ha a gázt az égetés előtt megtisztítják, akkor a kazán korróziójának veszélye nélkül lehet nagy nyomású és hőmérsékletű gőzt előállítani a turbinához. A Lahti esetében az elektromos hatásfok több mint 30 százalék, ami azért lehetséges, mert a kazán paraméterei rendkívüliek egy hulladékkazánhoz képest (540 C° és 120 bar).

Ezzel 170 000 tonna szenet helyettesítenek, amelyet egyébként a szomszédos hagyományos széntüzelésű erőműben elektromos áram és hő előállítására használnának fel.

 

Együttműködők

Helyszín

Finnország
Lahti