Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Napenergiával működtetett okos hulladéktárolók

A város olyan Bigbelly hulladéktárolókat telepített, amelyekben napenergiával működtetett tömörítőgépek vannak beépítve. A szemetesek belsejében található érzékelő aktiválja a tömörítőt, amikor a hulladék mennyisége elér egy bizonyos szintet. A hulladéktároló tartalmának összezúzása lehetővé teszi, hogy hatszor több szemetet legyen képes eltárolni, mint egy átlagos szemétkonténer. A szemetes valós időben küld adatokat egy dashboardra, így tájékoztatja a vállalkozókat és a városüzemeltető vezetőket, arról hogy a hulladéktároló megtelt, és szükséges annak ürítése.

Interceptor, folyami hulladékgyűjtő hajó

Az Interceptor az Ocean Cleanup megoldása a folyók műanyag hulladékkal való szennyezettségére. Ez az első skálázható megoldás, amely megakadályozza a műanyag bejutását a folyókból a óceánokba. 100%-ban napenergiával működik, önállóan húzza ki a műanyagot a vizekből, és a világ legszennyezőbb folyóinak többségében képes működni. A hulladék a folyó természetes áramlásával bejut az Interceptorba. Az Interceptor összes elektronikája, beleértve a szállítószalagot, a lámpákat, az érzékelőket és az adatátvitelt napelemmel működik.

Okos Zöld Forssa Régió

A 28 ezer fős Forssa – kiaknázva azt a földrajzi adottságát is, hogy a három legnagyobb finn várostól hasonló távolságra van – a hulladékfeldolgozást és újrahasznosítást helyezte a középpontba. A városban működik az ország legnagyobb mezőgazdasági és biogazdálkodási kutatóintézete, valamint a regionális egyetem hasonló célú alkalmazott kutatási részlege. A hulladék feldolgozására és újrahasznosítására irányuló gazdasági ökoszisztéma (circular economy business ecosystem) helyi megvalósítása a kilencvenes években kezdődött, az EU hulladékkezelési direktívájának bevezetésekor.

Zalaegerszegi okos hulladékgyűjtő edények

Intelligens hulladékgyűjtő edényeket adtak át Zalaegerszegen, az Interreg Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Program részeként. Több beruházás is megvalósult már az okos város programban. Többek között új elektromos töltőállomásokat alakítottak ki, hulladékgazdálkodási üzemet építettek és tesztelik a „Smart City” mobil applikációt is. Ezek a konténerek hasonlóak, mint a hagyományos szelektív hulladékgyűjtők. Annyiban térnek el, hogy érzékelik a szenzoraik, ha megtelnek, és erről értesítik a szolgáltató céget.

Biofabrik - WASTX technológia

A drezdai székhelyű BIOFABRIK Technologies vállalatcsoport innovatív technológiákat fejleszt és forgalmaz az energia-, tápanyag- és hulladékproblémák fenntartható kezelése érdekében világszerte. A BIOFABRIK célja a fosszilis nyersanyagok pusztító kitermelésének csökkentése, a jövedelmezőbb és a klímát szem előtt tartó üzleti modellek fejlesztésére összpontosít.

Csatorna hálók a Henley Rezervátumban

2018 márciusában Kwinana városa hálókat szerelt fel két vízelvezetőre a Henley Rezervátumban. A hálók célja az, hogy csökkentsék a vízelvezetőkből érkező szemét mennyiségét a városon belül, főként azokon a területeken, ahol a útmenti csatornákból érkező vizek nyílt közterületekre és nemzeti parkokba jutnak. 4 hónap alatt háromszor lettek kitisztítva a hálók, összesen 370 kg hulladékot gyűjtöttek össze, amelyet később eltávolítottak és elhelyeztek. A próbaüzem sikerességén felbuzdulva Kwinana város Mérnöki Dizájn Csapata három további helyszínt azonosított a Henley Rezervátumon belül.

Elektromos meghajtású hulladékgyűjtő jármű

Ausztria első teljesen elektromos hulladékgyűjtő autóját arra tervezték , hogy 100%-ban kihasználja az akkumulátor erejét, egyrészről a kilométerek megtevéséhez, másrészről a szemét összegyűjtéséhez és tömörítéséhez. Ennek eredményeképp a jármű feladatvégzés közben nem bocsát ki károsanyagot, illetve jelentősen csökkenti a zajszennyezést. Teljes mértékben elektromosan működtetett motor ezideáig kizárólag átlagos autók számára készült, a hulladékgyűjtő járműveket hibrid technológiával működtették.

Bigbelly Okos Hulladékgyűjtő

A Bigbelly egy világvezető okos hulladékkezelési és újrahasznosítási megoldása a közterületeken. Olyan okos, napenergiával működtetett, szenzorokkal ellátott újrahasznostíható és kommuniláis hulladékgyűjtű állomások, amelyek valód idejű állapotukról jelentenek, ezzel hatékonyabbá téve a hulladékgyűjtők munkáját. A felhűhöz csatlakoztatott, web-alapú platform által betekintést nyerhetnek a felhasználók a hulladékkezelés működésébe. A Bigbelly-nél egész állomáskészlet állnak lehetőségre, a leterheltségtől függően.

Okos Park Dubajban

Dubaj Al Mamzar tengerparti parkja "okossá vált" a megannyi "első-a-maga-nemében" eszköztől, melyeket a felújításkor telepítettek oda. Az okos kapukon való bejutás az Út és Közlekedési Hatóság Nol kártyájával lehetséges, a sorok kialakulásának elkerülése érdekében. A park egy exkluzív mobilapplikációt is biztosít a látogatók számár, mellyel egy virtuális túrát tehetnek a parkban, illetve lefoglalhatják a kedvenc grillező helyüket, rendezvényhelyszínüket vagy sportpályájukat.