Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Energiatermelés hulladékból

Helsinkitől 100 kilométerre északra, Finnországban, Lahti városában található a világ első ökogázzal működő erőműve. A Lahti Energy új Kymijärvi II. erőműve SRF-tel működik, amelyet az égetés előtt gázosítanak, hűtenek és tisztítanak. Az erőmű 50 MW villamos energiát és 90 MW távhőt termel Lahti városának. Az erőművet hivatalosan 2012 májusában adták át.

Gumibitumen

Az újra használat és hasznosítás elv jegyében a MOL és a Pannon Egyetem (Veszprém) több éves kutató-fejlesztő munkával kidolgozta a kémiailag stabilizált gumibitument, mint új típusú útépítési kötőanyagot.

A termék jelentős nemzetgazdasági értéket képvisel, hiszen a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon.
A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei:

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Tíz évvel ezelőtt Stockholm régió ambiciózus célt tűzött ki, hogy 2025-re minden szárazföldi tömegközlekedést 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes üzemanyaggal üzemeltessenek, azonban az etanollal és az RME-vel (repceolaj-metil-észterrel) működő buszok néhány százalékban fosszilis összetevőket tartalmaznak, emiatt a buszforgalom teljes száma nem lesz 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes, ugyanis a fosszilis alkatrészek szükségesek ahhoz, hogy a motor elindulhasson, vagy bekerüljön a gyártási folyamatba.

Naturcleaning környezetbarát tisztítószerek

A Cudy Future Kft. 2010 óta gyárt állatkísérletmentes, környezet- és bőrbarát tisztítószereket, kozmetikai termékeket. A vállalat célja, hogy a termékek hozzájáruljanak a tiszta, egészséges otthon és munkakörnyezet kialakításához, csökkentve közben ökológiai lábnyomukat. Ennek érdekében a cég a termékeit „zölden” gyártja. A termékek vegán, bőrbarát termékek, ezen kívül hipoallergének és nem tartalmaznak szintetikus, maró anyagokat. Biológiailag gyorsan lebomlanak, nem tartalmaznak foszfátot, klórt, pálmaolajat és parabént sem.

Furbify - számítógépes berendezések felújítása

A vállalat prémium minőségű számítógépes berendezéseket újít fel és forgalmaz. Víziója, hogy „zöldítse” bolygónkat, megakadályozva az e-hulladék tömeges felhalmozódását. A vállalat küldetésének tekinti a felújított számítógépek népszerűsítését, azok minden előnyével együtt. Célja, hogy meghosszabbítsa a már legyártott termékek élettartamát, így akár többször újrahasznosíthatóak lesznek, ahelyett, hogy a hulladéklerakókban végeznék. A vállalat saját gyárában, szakképzett munkatársaival újítja fel az eszközöket.

PontVelem okos program

A PontVelem Okos Program legfontosabb célja a felnövekvő generáció fenntarthatósággal kapcsolatos oktatása, a téma iránti érzékenyítése. A program fókuszában a GyűjtsVelem szelektív hulladékgyűjtés áll, kiemelten a használt elemek, kis akkumulátorok és a használt mobiltelefonok gyűjtése. A gyűjtéssel megszerzett pontokat a diákok a Pénziránytű-BankVelem Program keretében a PontBankban gyűjtik és kezelik, megismerkednek a banki, pénzügyi alapfogalmakkal. A pontok felhasználása, beváltása során hangsúlyosan megjelenik a SegítsVelem karitatív gondolat, hogy adni jó. A PontVelem Nonprofit Kft.

Karácsonyfa bérlés Cheltenhamban

Az ötletgazda a Cheltenham melletti Shurdingtonban működő Cotswold Fir Forestry vállalat. A céget 2012-ben hozták létre a tulajdonosok, Craig Tennock kereskedelmi vezető és Paul Keene kertészeti vezető. Fenntarthatóbb, költséghatékonyabb és egyedi alternatívát kerestek a vágott karácsonyfák helyett, mivel a statisztikák szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 7 millió vágott karácsonyfa kerül a hulladéklerakókba.