Homok akkumulátor

Homok akkumulátor

Finnországban megépítették a világ első homokakkumulátorát. Ez az új rendszer lehet a tiszta megújuló energia kulcsa. Mindez egy 7 méter magas acéltartály, ami 100 tonna építőhomokból, két távfűtéscsőből és egy ventilátorból áll. A rendszer akkumulátorrá válik, miután a szélturbinák és a napelemek termelte villamos energia 600 fokra hevíti a homokot. A tartály 100 tonna alacsony minőségű építési homokkal van feltöltve. A rendszerben van egy ventilátor a levegő keringetéséhez, illetve két távfűtési cső.

A homok úgy válik akkumulátorra, hogy szélturbinák és napelemek által termelt villamos energiával 600 fokra hevítik, ami felmelegíti a homok belsejében a levegőt. A forró levegőt aztán a tartályban a ventilátor keringeti a hőcserélő csöveken keresztül. A tartályt vastag szigetelés veszi körül, így az akkumulátorban folyamatosan 600 fokon lehet tartani a levegő hőmérsékletét.

A homokakkumulátor megtelt állapotában 8 megawattóra hőenergiát képes tárolni. A rendszer a növekvő energiaigény esetén nagyjából 200 kilowattóra teljesítményt képes leadni a hőcserélő csöveken keresztül. Ez elegendő körülbelül 100 otthon és egy uszoda fűtésének, melegvíz-ellátásának biztosítására. Az akkumulátor éjszaka töltődik, amikor az áram ára alacsonyabb. A rendszer tervezői elmondták, hogy a homokakkumulátor könnyen megépíthető és alig igényel karbantartást. A felállítása olcsó, mivel gyenge minőségű építési homok kell hozzá, amit az építőiparban a legtöbbször nem használnak fel. Hozzátették, hogy jó minőségű homokot is használhatnának, de ez felesleges, ráadásul a keresett folyami homokból globálisan nagy a hiány.

A csövek és a homok nem használódik el az akkumulátorban. Az egyetlen mozgó alkatrész, ami meghibásodhat, a ventilátor, az viszont könnyen cserélhető

A homoknak több olyan tulajdonsága van, ami miatt kiváló akkumulátor lehet. A legfontosabb, hogy sokáig képes megőrizni a hőt, akár hónapokig is megtarthatja az energiát. Emellett az is fontos, hogy képtelen elhasználódni. Akárhányszor felmelegedhet és lehűlhet, nem lesz tőle baja. Az idő múlásával mindössze annyi változáson megy keresztül, hogy egyre sűrűbbé válik, ami nem probléma, hiszen úgy kevesebb helyet fogyaszt és még több homokot lehet rátölteni.

Együttműködők

Helyszín

Finnország