Rimaszombati panelfejújítás

Rimaszombati panelfejújítás

Szlovákiában található a legtöbb szocializmus idejében származó előre gyártott elemekből épült panelház (helyi elnevezése panelaks), mint bárhol a volt szovjet blokk álamaiban. Csak Pozsonyban 130 000 ember él panelekben, ennyi lakást lerombolni és helyébe újat építeni megfizethetetlenül drága lenne.

A GutGut építésziroda egy jövőbe mutató megoldással bizonyította be, hogy nincs szükség az épülettömbök lerombolására. A projekt során felújítottak és átalakítottak egy leromlott állapotú panelházat Rimaszombaton. Az épületet esztétikus és korszerű burkolattal látták el, a földszinten található eredeti raktárhelyiségek helyére új, a lakóknak szóló létesítmények, közösségi terek,  kávézó, edzőterem és szauna kerültek.

A panelház lakás struktúráját is megújították, az egyforma kis alapterületű lakások helyett, különböző igényeknek megfelelő típusú és méretű lakásokat alakítottak ki, az előre gyártott válaszfalak eltávolításával. A lakásokhoz az átalakítás során erkélyeket is csatoltak. A tömbház felfelé bővítésével, penthouse jellegű lakások kerültek a tetőre.

Együttműködők

Helyszín

Szlovákia
Rimaszombat