Kapcsolódó alrendszer

Okos életkörülmények

Rimaszombati panelfejújítás

Szlovákiában található a legtöbb szocializmus idejében származó előre gyártott elemekből épült panelház (helyi elnevezése panelaks), mint bárhol a volt szovjet blokk álamaiban. Csak Pozsonyban 130 000 ember él panelekben, ennyi lakást lerombolni és helyébe újat építeni megfizethetetlenül drága lenne.

Vilawatt projekt

A barcelonai Viladecans helyi önkormányzata az állampolgárok részvételén alapuló energetikai társaságot hozott létre, hogy elősegítse a környezetbarát energiaforrásokra való áttérést és az otthonok felújítását az energiahatékonyság érdekében. Ezenkívül létrehoztak egy digitális valutát, amelyet jutalomként kaphatnak az emberek energiatakarékossági törekvéseikért.  A pénzt a környékbeli vállalkozásokban lehet beváltani a helyi gazdaság fellendítése érdekében.

Tengah – a jövő városa

Tengah lesz Szingapúr első okos és fenntartható városa, zöld megoldásokkal és intelligens technológiákkal. 

Hatalmas, napenergiával működő légkondicionáló egységek telepítése, vákuumos földalatti szemétgyűjtés bevezetése, földalatti utak létrehozása elektromos járművek számára, városi kertgazdaságok kialakítása és zöld építészet. Csak egy pár példa kiemelve a szingapúri Tengah városnegyedben történő fejlesztésekből.

i-Kabin

Az i-Kabin egy hálózaton kívüli napenergiával működő akkumulátortöltő kioszk. Csakúgy, mint egy falusi kút, ahová az emberek a város központjába mennek, hogy egy vödör vizet vegyenek a napi szükségleteikhez, az i-Kabin villamos energiát biztosít anélkül, hogy ki kéne építeni a falusi villamosenergia-hálózatot. Az i-Kabin néhány óra alatt telepíthető és működőképes. A lakosok megfizethető áron vásárolhatnak egy mobil akkumulátort („vödröt”), hogy hozzáférjenek az áramhoz. A mobil akkumulátor

3D-nyomtatott elkülönítő osztályok

A koronavírus elleni küzdelemben az időben történő elszigetelődés prioritássá vált a járvány megelőzésében és leküzdésében. A megfelelően elkülönített kórházi osztályok nemcsak a fertőzéssel diagnosztizált vagy gyanús betegeket izolálhatják, hanem professzionálisabb és kényelmesebb kezelési környezetet is biztosíthatnak a betegek számára, ami elősegíti a korai gyógyulást. A hagyományos kórterem minőségi és megfelelő időben történő elszigetelése sokkal több anyagi és időbeli ráfordítással járna.

 

SymbioCity projekt

A SymbioCity egy svéd kormányzati kezdeményezés, amelyet a Business Sweden és az SKL International vezet. A Business Sweden felügyeli a SymbioCity védjegyet, és a svéd kormány és ipar nevében támogatja a nemzeti exportot. A svéd nemzetközi fejlesztési együttműködés részeként az SKL International a SymbioCity megközelítést használja a fejlődő országok városai támogatására, például befogadó és innovatív megoldások meghatározásával. A SymbioCity megközelítés célja a városokban élő emberek életkörülményeinek javítása.

Idősgondozás -Tamási

Egy olyan idősgondozást támogató rendszer kerül kiépítésre, mely LoRaWAN szenzorok segítségével monitorozza a legrászorultabb gondozottak környezetét, így egy esetleges vészhelyzet (jelen esetben az ingatlan fűtetlensége) még időben felismerhető és a területért felelős szociális gondozó értesíthető.

A Tel Aviv Alapítvány

A Tel Aviv Alapítvány egy partnerség a Tel Avivi Önkormányzat és az izraeli és a világ minden tájáról származó adományozók között. Céljuk, hogy kielégítsék  Tel Aviv-Yafo városának átalakuló igényeit. Az alapítványt 1977-ben alapították, azóta több mint 820 projektet hozott létre és több mint 750 millió dollárt gyűjtött világszerte. Ezáltal az Alapítvány évente több mint 500 000 ember életére van hatással.