Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Szerverek által termelt távhő

Dániában, Odense városában különleges megoldást találtak ki arra, hogy miként lehetne környezetbarátabbá tenni a háztartások fűtési igényét. A beszámoló szerint a helyi adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni: ahelyett, hogy a környezetbe szivattyúznák ki, az adatközpont hűtését összekötötték a helyi távhőszolgáltató rendszerével. Ennek köszönhetően a beérkező 27 Celsius-fokos vizet az adatközpont által termelt hő felmelegíti, így nagyjából 70 Celsius-fokosan táplálják vissza a rendszerbe.

Körkörös Glasgow (Circular Glasgow)

A Circular Glasgow a Glasgowi Kereskedelmi Kamara kezdeményezése. Egy mozgalom, amely körkörös gazdasági stratégiák elfogadásával ösztönzi az innovációra és a biztos jövőre a vállalkozásokat.

A városszerte megtalálható cégek összekötésével számos gyakorlati kezdeményezés jöhet létre, amelyek segítenek új bevételi források felfedezésében, a versenyelőny növelésében és a pénzügyi megtakarítások létrehozásában.

Kickstarter (közösségi projektfinanszírozás)

A Kickstarter egy olyan online platform, amely elsősorban a kreatív ipar és az alkotóművészek közösségi finanszírozására jött létre. Az alkotók feltölthetik megvalósítani szándékozott projektjeiket, amelyekre a weboldalon keresztül pénzt gyűjthetnek egyéni felajánlóktól. Az alkotók így nem kényszerülnek kompromisszumra a finanszírozás érdekében, a közösségi támogatás segítségével a projekt teljes kontrollja a kezükben marad. Eddig több mint kilenc millió ember támogatta a feltöltött projekteket.

Kiva Microfunds (Kiva Mikrohitelek)

A Kiva Mikrohitelek egy non-profit szervezet, amely mikrohitelezéssel foglalkozik nemzetközi szinten. A szervezet segítségével bárki felajánlhat kisebbnagyobb pénzösszegeket, melyekkel hátrányos helyzetű embereket vagy tőkehiányos, kezdő  mikrovállalkozásokat támogathat. Jellemzően kisebb összegű kölcsönökről van szó, amelyek után nem számítanak fel kamatot. A felajánlást interneten keresztül lehet megtenni. A rendszer követi, ki jutott a hitelhez, és a kölcsönt felajánló városlakók személyes történeteken keresztül értesülnek, mire használták az általuk felajánlott pénzt.

Lending Club (közösségi hitelközvetítő rendszer)

A szolgáltatás a világ legnagyobb online peer-to-peer hitelközvetítő rendszere. Az infokommunikációs technológiákra épített rendszer sokkal költséghatékonyabban működik a hagyományos bankhoz képest, így  a piaci kondíciókhoz képest alacsonyabb kamatot biztosít a a hitelfelvevők, és magasabb hozamot a befektetők számára. A hitelkérelmező online felületen jelentkezhet részletes adatlap kitöltésével. A kockázatok elemzését követően különböző hitelajánlatok közül választhatnak.

M-Pesa (mobiltelefon-alapú pénzátutalási és mikrohitel szolgáltatás)

Az M-Pesa egy mobiltelefon-alapú pénzátutalási és mikrohitel szolgáltatás. Elsősorban fejlődő országok számára fejlesztették ki. Az M-Pesa egy fiókhálózat nélküli banki szolgáltatás: az ügyfelek különböző, nem banki szolgáltatókon (telefontársaság, boltok, üzletek) keresztül tehetnek be és vehetnek ki pénzt számlájukról, amely a telefonjukhoz kötött. PIN-kóddal biztosított SMS-ek segítségével tudnak fizetni a különböző üzletekben a vásárolt áruért vagy szolgáltatásért. A számlájukról készpénzt is fel tudnak venni meghatározott helyeken.