3D-s vizualizációs eszköz segíti Norrköping város barnamezős megújulását

3D-s vizualizációs eszköz segíti Norrköping város barnamezős megújulását

Norrköping városa számos kihívással került szembe, amikor kikötőterületeit megpróbálta a város integrált részévé tenni, barnamezős területein új lakásokat, csatornákat, fürdőket és parkokat kialakítva. Ezért a folyamat során kifejlesztett egy vizualizációs eszközt, mely lehetővé teszi a résztvevő szakmai szereplők és a nyilvánosság számára a szennyezett területek áttekintését és átalakítását. A megújítandó terület egyébként az ország legszennyezettebb területei között szerepel, a rehabilitáció becsült összege mintegy 450 millió svéd koronát (ez több mint 15 milliárd forintnak megfelelő összeg) emészt fel.

A vizualizációs eszköz, mely az Earth Autopsy nevet kapta, 2017 decemberében kezdte meg működését. Fejlesztését EU-s projektként végzi a Baltic Urban Lab szervezet a városi önkormányzattal együttműködésben. Az Earth Autopsy eszköz egy interaktív alkalmazásban egyesíti a drónok, geológiai radarok és furatminták eredményeit az orvosi vizualizációban és a világ legnagyobb tudományos központjaiban általánosan használt innovációkkal, mely minden városlakó számára elérhető.

Norrköping néhány hónapos használat után megtapasztalta a technikában rejlő lehetőségeket, a lakossággal folytatott párbeszéden, valamint a szakmai egyeztetéseken és projekttalálkozókon keresztül. Az eszköz megkönnyítette a párbeszéd kialakítását, jó kommunikációs platformot biztosított, valamint a szennyezésekre is felhívta a figyelmet.

Az eszközben rejlő lehetőségeket más területeken is felismerték, mint a régészetben és a geológiai felmérésekben. A szoftver további fejlesztésekor ezért nagy hangsúlyt fektetnek majd a társterületeken alkalmazhatóságának javítására. 

Együttműködők

Helyszín

Svédország
Norrköping