Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Aqkol

Kazahsztán területén egy okos várost hoztak létre, melynek neve Aqkol és Nur-Sultantól 100 kilométerre található. Lépésről lépésre, jelenleg alakul át okos várossá.

Aqkolban 14 000 lakos él. 2005-ben itt helyezték üzembe a Kazahsztánban működő első űrjármű-komplexumot. A Tengri Lab főigazgatója, Alimzhan Yesetov tájékoztatása szerint a város digitalizálása tavaly tavasszal kezdődött.

Ukrán városok újjáépítése 3D virtuális modellezés segítségével

Az ukrán kormány az Egist, a Dassault Systèmes-t és a B4-et választotta ki, hogy a 3D virtuális technológiák, az építőipar és a mérnöki munka terén szerzett szakértelmüket és tapasztalataikat mozgósítsák az invázió következtében megsérült városi területek újjáépítéséhez.

A kétfázisú projektmegközelítés magában foglal egy együttműködő újjáépítési költségelemzést és egy általános tervezési gyakorlatot a Csernyihivi területen és Csernyihiv városában.

A parkok

A parkok a világ legmagasabb szintű fenntartható életstílusa, amely 150 000 lakos számára biztosít nettó zéró életmódot. A város az energia, a víz és az élelmiszer 100%-át a helyszínen termeli majd meg, hogy önellátó célponttá váljon.

Az 1700 hektáros intelligens várost Dél-Afrika keleti régiójában tervezik. A fejlesztés különböző vegyes felhasználású központokat biztosít, mint például lakó-, egészségügyi, turisztikai, szórakoztató, kiskereskedelmi és oktatási központok. A 40 000 lakóegység 12 lakónegyedben oszlik meg.

Shanghai digital twin

Több mint 26 millió lakosával Sanghaj a legnépesebb város Kínában, és a világ harmadik legnépesebb városa. A pekingi székhelyű 51World digitális ikerpár-specialistáknak pedig sikerült Unreal Engine-ben létrehozniuk a város teljes virtuális klónját - mind a 3750 négyzetkilométernyi területet.

Dubai technológiai negyede

A dubaji Urban Tech District élő laboratórium lesz, ahol a városi technológia területén az innováció és a vállalkozói szellem együtt virágzik.

A dubaji Al Jaddaf Creekside területén található városi technológiai negyed 4000 munkahelyet teremt a zöld városi technológia, az oktatás és a képzés területén. Emellett kockázati tőkének is otthont ad majd, amely a vállalkozók számára biztosítja az üzemanyagot, és ezáltal egy egyedülálló, együttműködésen alapuló városi technológiai ökoszisztémát hoz létre.

Nexgen fenntartható város

Az URB által tervezett Nexgen fenntartható város lesz a világ első klímapozitív városa, amely több energiát és élelmiszert termel, mint amennyit fogyaszt. A várost úgy tervezték, hogy élelmiszer-, energia- és vízbiztonságot nyújtson, miközben zöld gazdaságot is létrehoz.

Alnama

Az ALNAMA a tervek szerint intelligens, szén-dioxid-mentes célponttá válik. A város egy 10 négyzetkilométeres közösségben fogja elősegíteni a fenntartható életmódot, különböző csomópontokkal, többek között lakó-, oktatási, kereskedelmi, turisztikai és egészségügyi központokkal.

Rijád intelligens városa a tervek szerint 11 000 lakóegységet biztosít majd 44 000 fős lakosság számára. Az 1000 hektáros fejlesztés 10 000 munkahelyet fog teremteni különböző ágazatokban, köztük a zöldtechnológiai iparágakban, hogy a város számára zöld körforgásos gazdaságot hozzon létre.

Trojena

Trojena ikonikus, világszínvonalú úti cél lesz, amely a természetes és a fejlett tájat ötvözi - és egyedülálló, emberközpontú élményeket kínál a lakosok és a látogatók számára egyaránt. A desztináció hat jellegzetes fejlesztési körzetnek ad majd otthont, amelyek középpontjában a valós és virtuális építészeti és mérnöki innovációkat ötvöző, személyre szabott élmények állnak. Mindez egy olyan úti célt hoz létre, amelyhez hasonló nincs még egy a világon.

The line

A THE LINE egy olyan civilizációs forradalom, amely az embert helyezi előtérbe, példátlan városi életérzést nyújtva, miközben megőrzi a környező természetet. Újradefiniálja a városfejlesztés koncepcióját és azt, hogy a jövő városainak hogyan kell kinézniük.

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez.