Utrecht Merwede városrészének barnamezős, fenntartható megújítása

Merwede Utrechtnek, Hollandia egyik leggyorsabban növekvő városának egy városrésze. Ez egy felhagyott ipari terület, mely jelenleg egy olyan átalakítási folyamaton megy keresztül, ami a tiszta és megosztáson alapuló közlekedési módokat helyezi a hagyományos autós közlekedés elé. A munkálatok 2020-ban kezdődtek, a projekt körülbelül 12000 ember számára biztosít majd fenntartható lakhatást (az első lakók várhatóan 2024-re költözhetnek be). Merwede új negyedében a lakosok minden szolgáltatást gyalog vagy kerékpárral is elérhetnek majd.

Szabihíd

A Szabihíd, egy olyan ingyenes kulturális rendezvény, amely lehetőséget ad a Szabadság híd gyalogos használatára, közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, valamint a köztereinkben rejlő lehetőségeket mutatja meg.

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt.

Schoonschip: Amszterdam úszó városrésze

Amszterdam északi részén, a Johan van Hasseltkanaal városrészben található a Schoonschip elnevezésű városfejlesztési projekt, melynek egyik érdekessége, hogy kizárólag úszó házakból áll. A projektet éppen abból a célból kezdeményezte az itt lakók közössége, hogy prototípusként szolgáljon a jövőben megvalósuló "úszó városfejlesztési projektekhez" a világ egyéb részein.

Szöul robot járőrök

Szöul bejelentette, hogy önvezető autórobotok járőröznek majd a városban. Feladataik sokrétűek, többek között tájékoztatnak, figyelmeztetnek, ha kell fertőtlenítenek. IoT-érzékelők segítségével ellenőrzik az illegális parkolási tevékenységet. Két önvezető járőröző robotot telepítenek a Gwangjin-gu-ban található Szöuli Gyermekek Nagy Parkjába és a Songpa-gu-ban található Tancheon Dulle Gil környékére. Vészhelyzet esetén, ha sikolyokat vagy tűzjelzést hallanak, a robotok értesítést küldenek a központnak.

Lyoni rakpart-rehabilitáció

A franciaországi Lyonban a folyó keleti partja átalakult, és a korábbi kikötőkből és parkolókból álló partszakasz változatos, zöld találkozóhellyé alakult. A 10 hektáros terület körülbelül 5 km hosszú folyóparti szakaszon terül el. A "Berges de Rhône" (Rhône part) fejlesztését a helyi önkormányzat kezdeményezte egy építészeti pályázat meghirdetésével.

Yangzhou városa a múltat sem elhanyagolva építi jövőjét

A kínai Yangzhou városa már több mint 2000 éve lakott, ez jelentős történelmi és kulturális örökség. A városban és körülötte találhatók Kína legrégebbi csatornái, a történelmi városrészek a Tang- és Szung-dinasztia (nagyjából Kr. u. 600-1300 közötti időszak) időszakára tekintenek vissza, az épített és természeti környezet évente több millió turistát vonz a városba.

3D-s vizualizációs eszköz segíti Norrköping város barnamezős megújulását

Norrköping városa számos kihívással került szembe, amikor kikötőterületeit megpróbálta a város integrált részévé tenni, barnamezős területein új lakásokat, csatornákat, fürdőket és parkokat kialakítva. Ezért a folyamat során kifejlesztett egy vizualizációs eszközt, mely lehetővé teszi a résztvevő szakmai szereplők és a nyilvánosság számára a szennyezett területek áttekintését és átalakítását.

Kabelwerk – modern lakásépítési projekt egy korábbi ipari területen

A "Kabelwerk" (korábbi nevén "Kabel- und Drahtwerke AG") 100 éven át a kerület egyik vezető vállalata és legnagyobb munkaadója volt. A vállalat 1997 decemberében történt bezárása nagyszabású tervezési és lakossági részvételi folyamatot indított el Bécs városa és Meidling kerület irányításával. A helyi lakosokat már 1996. május 30-án meghívták egy műhelymunkára és együttműködésre kérték fel őket. A „Milleniumi műhelymunkát” később egy nagy visszhangot kiváltó kiállítás is dokumentálta.