Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

BUDAPEST XV - Intelligens panaszbejelentő rendszer

A „BUDAPEST XV” okos telefonos alkalmazás célja a XV. kerület lakosságának interaktív bevonása a városkép javításába, valamint a panasz-, probléma bejelentés egyszerűsítése, az ügykezelés gyorsítása. A felhasználónak nincs más dolga, mint hogy új bejelentés esetén megadja a probléma leírását, majd az előre megadott kategóriákból kiválassza a legjobban odaillő, végül megadja a probléma pontos helyét.

Napenergiával működtetett okos hulladéktárolók

A város olyan Bigbelly hulladéktárolókat telepített, amelyekben napenergiával működtetett tömörítőgépek vannak beépítve. A szemetesek belsejében található érzékelő aktiválja a tömörítőt, amikor a hulladék mennyisége elér egy bizonyos szintet. A hulladéktároló tartalmának összezúzása lehetővé teszi, hogy hatszor több szemetet legyen képes eltárolni, mint egy átlagos szemétkonténer. A szemetes valós időben küld adatokat egy dashboardra, így tájékoztatja a vállalkozókat és a városüzemeltető vezetőket, arról hogy a hulladéktároló megtelt, és szükséges annak ürítése.

Napelemes szivattyú

A többlet csapadékvíz elvezetésére szereltek fel egy innovatív napelemes átemelő szivattyút a Kártya utca végében. . A patak árvizeitől és Rózsavölgy legmélyebb pontjaként a mindenhonnan odaáramló csapadékvizektől ez az utca szenvedett a legtöbbet. Az útfelület és a járda faltól falig megújult, és a patak felé sikerült az évek óta ideiglenes homokzsákvédelmet állandó, környezetbe illő védműre cserélni.

Összekapcsolt okoslámpák


Az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopok Budapesten a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban kerültek telepítésre.
A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett wi-fi szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromos járműtöltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED információs képernyőket.

Güssing, ökováros

Az utóbbi években a megújuló energia területén tett erőfeszítései által lett Güssing egyre híresebb. Ez a fejlődés az 1990-es évek elején energiatakarékossági intézkedésekkel és egy a város hőellátását szolgáló biomassza távfűtőmű építésével kezdődött. A stratégia a következő volt: a helyi energiaforrások fenntartható használata által egyrészről a fosszilis energiahordozóktól való függés csökkenjen, másrészről a regionális értékteremtés növekedjen. Ez a stratégia teljes mértékben sikert hozott és a „Güssingi modell” nemzetközileg is ismert lett.

Pornóapáti biomassza fűtőmű

431 főt számláló, közvetlenül az osztrák határ mentén fekvő Pornóapáti község vezetése osztrák példák alapján határozta el, hogy a faluban a megújuló energiaforrást hasznosító falufűtőművet építenek.
A beruházáshoz az Ausztriában több éve a lakosság megelégedésére működő falufűtőművek szolgáltak. A fejlesztés mellett szólt a megújuló energiaforrások környezetkímélő jellege és az energetikai függetlenedés lehetősége. A megvalósítást jelentősen segítette a helyi lakosság támogatása és összefogása.

Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. célja, hogy harmonizálja az okos mérés, okos hálózat témakör kezdeményezéseit, támogassa a különböző iparágak és kompetenciák közötti szinergiák kialakítását, elősegítse a kérdéskör szakmai fejlődését. A mintaprojekt során több tízezer fogyasztónál telepítenek okos mérési eszközöket, melyek pontosabb képet adnak a magyar energiafogyasztási szokásokról.

Kaposvár, a zöld város

Kaposvár a zöld okos várossá válást tűzte ki célul. Ennek keretein belül több projekt is megvalósult, például lecserélték a teljes buszflottát, 40 darab CNG hajtású busz van, amelyek közvetetten a Kaposvári Cukorgyár által termelt biogázzal működnek. Fejlesztették a közvilágítást, a kandelábereik több, mint fele már LED-es égővel működik, méghozzá úgy, hogy szabályozhatóvá tették a fényerejüket. Az energiapazarló épületeiket utólag épületfelügyeleti rendszerrel látják el - amely lényegében egy számítógép, ami felügyeli a fogyasztókat és az energia felhasználását.

Baksa Község fejlődése

A 860 főt számláló Baranya megyei Baksa önkormányzata aktívan tesz a község fellendítéséért.
A biztonságos közlekedés érdekében a faluközpont felé egy forgalom lassító sáv látható, térfigyelő kamerákkal. A falu több pontján van egyébként térfigyelő rendszer, például a központban a nagy kereszteződésnél is.