Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

AI alapú csatornahiba-felismerő rendszer, Szöul

A Szöuli "mesterséges intelligencia alapú csatornahiba-felismerő rendszert" 2022-ben a főváros minden kerületében bevetik. A rendszer a CCTV-felvételekből automatikusan azonosítja a csatorna hibáit, ezzel felváltva a kézi csővezeték-ellenőrzést. A mesterséges intelligencia a CCTV-felvételek értelmezésével automatikusan kiválogatja a csatornában lévő hibák típusát és helyét, majd az ellenőr képernyőjén pontosan kijelöli a hibás helyet.

Borough of Harrow GIS rendszere

A londoni Borough of Harrow nagyfelbontású utcaszintű képekkel és lidar-adatokkal egészítette ki az önkormányzati GIS-rendszerét, így a munkatársak hozzáférhetnek a városrész pontos digitális másához.

A projekt célja, hogy javítsa a különböző feladatok hatékonyságát az önkormányzati tervezés, területén azáltal, hogy csökkenti a helyszíni látogatások szükségességét.

0W Karácsony

A Cosimo Scotucci által tervezett kivilágítás formája egy végtelennek tűnő boltozat, amely egyértelműen utal a városban szétszórtan található klasszikus archetípusokra és a régi időkben épített, gazdag mennyezetdíszítésre.

A római Via del Corso-t 35 000 lumineszcens, teljesen újrahasznosított műanyagból készült gömbökkel borították be. Ezek az elemek nappal képesek elnyelni a természetes fényt, éjszaka pedig kibocsátani azt.

Berlin háromdimenziós városmodellje

A német főváros, Berlin háromdimenziós modellje szabadon elérhető mindenki számára mint nyílt adatbázis, az úgynevezett CityGML formátumban, ami magában foglalja mintegy 550 000 épületobjektumot a város egész területén (890 négyzetkilométeren). Az adatbázist egy webalapú szolgáltató portál nyújtja, melyen keresztül a felhasználók válogatni tudnak az egyes épületek közül, és az egyes épületmodellek adatait különböző 3D-adatformátumokban tudják letölteni.

ABQ311

Albuquerque a világ első olyan városa, amely integrálta az Amazon Alexa hangsegédjét a 311-es kapcsolattartó központtal, így az állampolgárok még a fogadóidőn kívül is jelenthetik a problémáikat.

Vilawatt projekt

A barcelonai Viladecans helyi önkormányzata az állampolgárok részvételén alapuló energetikai társaságot hozott létre, hogy elősegítse a környezetbarát energiaforrásokra való áttérést és az otthonok felújítását az energiahatékonyság érdekében. Ezenkívül létrehoztak egy digitális valutát, amelyet jutalomként kaphatnak az emberek energiatakarékossági törekvéseikért.  A pénzt a környékbeli vállalkozásokban lehet beváltani a helyi gazdaság fellendítése érdekében.

Perth – Okos Város Program

Perth okos város programjának bevezetését három pályázat elnyerésével érték el. A város az Okos városok és külvárosok program keretében sikeresen biztosította az ausztrál kormánytól kapott 1,3 millió dolláros összeget. Ennek eredményeként négy projekt - az Okos Körzet, az Okos Öntözés, az Okos Fenntarthatóság és az Adatközpont (Data Hub) – technológiai és hardver fejlesztése kezdődött meg.  Az új technológia célja az életminőség javítása, valamint tudásplatform biztosítása a lakosok, a turisták, a vállalkozások és technológiai startupok számára.