CityAirbus légitaxi

CityAirbus légitaxi

A CityAirbus egy négyüléses, multikopteres, elektromos, függőlegesen fel- és leszálló jármű (eVTOL), amely fejlesztése 2016-ban kezdődött meg, és 2019 májusában hajtotta végre első nyilvános repülését.

A CityAirbus összesen nyolc elektromos rotorral van felszerelve, amelyek párosával vannak elhelyezve percenkénti 950-es fordulatszámon pörögnek, így a jármű zajkibocsátása kifejezetten alacsony. A rotorokat a hozzájuk kapcsolódó 100 kilowattos elektromos motorok hajtják, amelyeket a Siemens fejlesztett. A gép ebben a konstrukcióban nagyjából 120 km/h-s végsebességre képes és száz kilométert tud megtenni, 15 percen keresztül pedig teljesen automata üzemmódban is képes repülni. A CityAirbus irányításához nem szükséges pilóta, hiszen a jármű távvezérléssel irányítható.

A gyártó maga is a légitaxi kifejezést használja a CityAirbusra, jelezve, hogy ezek a járművek leginkább arra lesznek alkalmasak, hogy utazásmegosztó szolgáltatásként kisebb távolságokat tegyünk meg velük a városon belül, állomástól állomásig.

Együttműködők

Helyszín

Németország