Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Protheus projekt

A „PROTHEUS okoshálózati projekt a városi e-mobilitásért” célja, hogy felépítse Paks városa és a környező települések számára az elektromobilitás, továbbá a kapcsolódó villamosenergia-termelés, tárolás, elosztás smart grid integrációk kistérségi hálózatát, ezzel is támogatva az új, élhetőbb és egészségesebb környezetet biztosító feltételrendszer megteremtését, továbbá az erőforrás-hatékony üzemeltetés fenntartható, megtérülő modelljének létrehozását.

Elektromos kerékpár megosztó rendszer

A 67 ezer fős Hämeenlinna az okos mobilitásra tette a hangsúlyt, aminek pilot projektjét ökoszisztéma-fejlesztéssel kialakított közösségi megosztáson alapuló elektromos kerékpározással valósítottak meg. A fejlesztésben részt vettek a városi hatóságok, helyi vállalkozások, a helyi egyetem és más oktatási intézmények, valamint a város lakói is. A kerékpár-megosztást működtetők célja az volt, hogy versenyképes megoldást mutassanak fel az egyéni autózással, de a megszokott közösségi közlekedéssel szemben is.

eGo CarShare

Az eGo CarShare egy autómegosztossal foglalkozó vállalat. Küldetésük, hogy a város lakosságát autómentes életmódra inspirálják, amely pozitív hatással lehet környezetükre, egészségükre és életmódjukra. Céljuk, hogy Colorado egy "menőbb" és egészségesebb környezetű településsé váljon.  A vállalat számára az autómegosztás egy szolgáltatás, nem üzleti céllal működik. Igyekeznek  az árakat a lehető legalacsonyabban tartani, amennyire csak lehet. Mint egy küldetésorientált nonprofit szervezet, a hangsúly a közösség kiszolgálásán és egy fenntarthatóbb jövő kialakításán van.

Cargonomia

A Cargonomia logisztikai központként környezetbarát városi teherszállításra kínál megoldásokat, különös tekintettel a Budapesten vagy környékén termelt minőségi élelmiszerek teherkerékpáros szállítására. A kiszállítás mellett kipróbálhatsz, kibérelhetsz vagy meg is vásárolhatsz különböző típusú teherbicikliket és tanácsot kérhetsz teherszállítási problémáiddal kapcsolatban. A Cargonomia helyi és környékbeli organikus élelmiszerek elosztó központja is.

Okos Közlekedés Akcióterv - Amszterdam

Amszterdam Okos Közlekedés akcióprogramjának célja a város biztonságának, megközelíthetőségének, életminőségének és vonzerejének javítása. Konkrétan az akcióprogram céljai:

1. Betekintést nyerni a (technológiai) fejlesztésekbe és innovációkba a közlekedés területén, és azok városra gyakorolt hatásaira.

2. Számítani a technológiai újításokra, és ezeket felhasználása a célok eléréséhez.

3. Ösztönözni és felgyorsítani az innovációt a városban.

4. Megerősíteni az együttműködést a tudásközpontokkal és a piaci szereplőkkel.

Cyclocity - közösségi kerékpár

A JCDecaux környezetbarát szolgáltatást kínál a Cyclocity által a helyi közösségek számára . A szolgáltatás könnyen használható, elősegíti a városi mobilitást és kiegészíti a meglévő tömegközlekedési hálózatot. A rendszer olyan kerékpáros állomásokból áll, amelyek éjjel-nappal vagy csak a nap folyamán vannak nyitva, és kerékpárokkal és dokkolópontokkal vannak felszerelve. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kerékpárt béreljenek tagsági- vagy bankkártyájukkal.
 

Pontevedra, az autómentes város

Pontevedra városvezetése egy autómentes városmodellt hozott létre. A modell központi gondolata az, hogy a város megfelelő működéséhez szükséges autók száma jóval alacsonyabb, mint gondolnánk, ugyanakkor gondoskodni kell a városi közlekedés hatékony és dinamikus működéséről, az összetett igények kielégítésével. A hagyományos városmodellek leginkább a gépjárművekre összpontosítanak, míg a gyalogosokat szinte teljesen figyelmen kívül hagyják.

Virtuális erőmű Rheintal régióban

A virtuális erőművek az erőforrások széles köréből gyűjtik az energiát, és továbbítják azokat a hozzájuk kapcsolódó elosztóhálózatokhoz. A rendszernek ehhez képesnek kell lennie egyensúlyt teremteni a megújuló energiaforrások felhasználásakor fellépő áramingadozások között. Ezért a legtöbb kombinált erőmű energiamegtakarító rendszerrel rendelkezik.

Intelligens városi logisztika Ausztriában

Az intelligens városi logisztika kezdeményezés célja egy olyan osztrák platform létrehozása, amely támogatja és fellendíti az intelligens megoldások terjedését a városi logisztika területén. A platform további szándék az, hogy az érdekelt felek alaposabban megismerjék a témát, elfogadtassák az innovatív technológiákat, együttműködési folyamatokat indítsanak, és ösztönözzék a pilot projektek létrejöttét. Körülbelül 57 000 projektre 600 millió eurót különítettek el 2013-tól az éghajlatvédelem és a fenntartható energia támogatására.

Osztrák elertomos mobilitási platform

Az osztrák 'Mobile Power' platformot 2009-ben alapították az elektromos mobilitás előmozdítására. A különböző ipari ágazatok szakértői hozzájárulnak a járműipar, az infrastruktúra és az energetikai fejlesztésekhez. Céljuk, hogy összekapcsolják a politikai és üzleti élet releváns szereplőit, és közösen gondolkozzanak az elektromos mobilitás lehetőségeiről Ausztriában.