Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Szoftver alapú járművek

Software Defined Vehicle (SDV) néven új stratégiai irányt jelentett be ma délelőtt a Hyundai Motor Group, a Kia és a Hyundai márkák tulajdonosa. A teljesen újragondolt logika mentén felépített, távolról frissíthető (OTA – Over-the-air), folyamatosan hálózaton lévő autókhoz a cég vadonatúj operációs rendszert fejleszt, és arra készül, hogy 2025-re már 20 millió autója lehessen becsatlakozva a cég Connected Car Services (CCS) néven emlegetett központi rendszerébe.

The line

A THE LINE egy olyan civilizációs forradalom, amely az embert helyezi előtérbe, példátlan városi életérzést nyújtva, miközben megőrzi a környező természetet. Újradefiniálja a városfejlesztés koncepcióját és azt, hogy a jövő városainak hogyan kell kinézniük.

FluxJet

Egy kanadai startup nemrégiben bemutatta repülőgép-vonat hibridjét, amely állításuk szerint alapjaiban alakíthatja át az utazást. A teljesen elektromos FluxJet több mint 621 mérföld/órás, azaz 999 kilométer/órás emissziós sebességgel tud majd szárnyalni.

Brookville Busz Depó

Maryland államban forgalomba helyezték az USA legnagyobb elektromos iskolabusz flottáját. A 86 járműből álló flotta 70 járművét egy napenergiával működő, mikrohálózatos telephelyen fognak tölteni.

A Brookville Smart Energy Bus Depot napelemes helyi hálózata 4,14 megawatt töltőkapacitással rendelkezik. Egy ilyen buszflotta, amely jellemzően ugyanannyit fogyaszt megfelelően kiszolgálható így. A szakértők úgy számolnak, hogy a teljes élettartamra vetítve a helyben termelt energia felhasználásával 62 százalékkal csökkenhet a buszflotta károsanyag-kibocsájtása.

 

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Szeged autómentes hét

2022 Szeptember 16-án üzemkezdettől szeptember 22.csütörtök üzemzárásig az Európai mobilitási hét és Autómentes nap keretében a szegedi közösségi közlekedési járműveken a forgalmi igazolvány felmutatásával ingyenesen utazhatott az egész család.

Los Angeles robotaxi

A Motional és a Lyft bejelentette, hogy számos városban köztük Los Angelesben  elindítja teljesen vezető nélküli személyszállító szolgáltatását, amely alapja a Hyundai Ioniq 5 -ből átalakított vezető nélküli járműve.
 A Motional 4. szintű AV-it a Lyft applikációjába integrálva a Los Angeles-i utasok egy olyan fuvarmegosztó hálózathoz férhetnek hozzá, amely többféle közlekedési móddal - köztük autonóm járművekkel és klasszikus fuvarmegosztókkal - juttatja el az utasokat oda, ahová szeretnének menni.

 

Tallin robotfutár

Tallinn városa megállapodást írt alá a Cleveron Mobility robotfutárral foglalkozó céggel, hogy pilóta nélküli csomagkézbesítési szolgáltatást nyújtson az óvárosban. A Cleveron Mobility a Clevon 1 nevű multifunkcionális pilóta nélküli járművet fejleszti, amelynek célja, hogy az áruk kézbesítését környezet- és ügyfélbarátabbá, valamint gyorsabbá és olcsóbbá tegye. A robotfutár  zajmentes csomagkézbesítési szolgáltatást nyújt, miközben ügyel a gyalogosok biztonságára.

Mobil járműtöltő állomás

Madrid városában mobil elektromos járműtöltő egységet helyeznek üzembe. A városban kőröző L-Charge mobil gyorstöltő furgon szolgáltatása egy alkalmazáson keresztül rendelhető meg, akár egy taxi.Lehetséges továbbá a mobil töltőfurgon lefoglalása adott idő intervallumra egy adott helyszínre is. A mobil töltőautó a cég állítása szerint gyors töltést biztosít - 0 százalékról 80 százalékra 15-25 perc alatt tölti fel az elektromos járművet.