Esővíz tér

Esővíz tér

A Benthemsquare-en 2013-ban valósult meg az első esővíz tároló tér, mely kettős funkciót tölt be, ugyanis a víztárolást a városi közterületek minőségének javításával ötvözi. A víztároló létesítményeket látványossá és használhatóság szempontjából élvezetessé tették, így nem csak a befektetett tőke és energia látszik, de a kreatív megoldási mód is előremutató példaként jelenik meg. A projekt lehetőséget teremt további városrészek központi terei számára a környezeti minőség és identitás megteremtésére. Az esővíz tér az idő nagy részében száraz és rekreációs területként használják.

A tervezési folyamat közösségi egyeztetéseken és műhelymunkán alapult. Részt vettek benne: a Zadkine Főiskola és a Grafikai Líceum diákjai és tanárai, a szomszédos templom tagjai, az ifjúsági színház, a David Lloyd tornaterem tagjai, valamint az Agniese negyed lakói.

A téren három medence gyűjti össze az esővizet: két kisebb, kevésbé mély mindig kap vizet amikor esik, - az azonnali csapadékvíz elvezetés és tárolás érdekében - egy mélyebb medence pedig csak akkor, ha tartósan esik. A csapadékot a környező nagyobb területről gyűjtik össze és nagyméretű rozsdamentes acél ereszcsatornákon keresztül vezetik a medencékbe. Az ereszcsatornák különlegessége, hogy olyan túlméretezett acélelemeket integráltak, melyek száraz időben görkorcsolyapályaként is használhatók. A tér további különlegessége, hogy azok a területek, melyeket eláraszthat a víz, kék színre vannak festve és minden, ami vizet szállít, az fényes rozsdamentes acélfelület. 

Együttműködők

Zadkine Főiskola
Grafikai Líceum
David Lloyd tornaterem
Ifjúsági Színház

Helyszín

Hollandia
Rotterdam