Északi Okos Városok Hálózata

Projekt Státusza

élő

Északi Okos Városok Hálózata

Az Északi Okos Városok Hálózata (Nordic Smart City Network) egy együttműködési kezdeményezés, amely öt észak-európai országot (Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Izland) és jelenleg (2022) 20 északi várost egyesít közös céllal: az élhető és fenntartható városok létrehozásának északi útjának feltárása. A hálózatban minden résztvevő ország főváros képviselteti magát. Az együttműködés kulcsfontosságú ahhoz, hogy Észak-Európa versenyképes maradjon a globális piacon. Az északi okos városok számos közös értékkel és elképzeléssel rendelkeznek, mint például a nyílt adatok és a polgárok aktív szerepe. A városok a tapasztalatok megosztásával profitálhatnak a szorosabb együttműködésből, a hálózat pedig szélesebb piacot biztosít az innovatív megoldások szolgáltatóinak.

Az északi hálózat megosztja tapasztalatait és legjobb gyakorlatait, azzal a céllal, hogy a városokat jobbá tegye a polgárok számára. A városok mintegy 5 300 000 millió embert érintenek és befolyásolják mindennapi életüket.
A skandináv országok szilárd demokratikus társadalmakként ismertek, amelyekben nagy a társadalmi bizalom, fejlett a digitalizáció, a polgárok boldogsága, a jólét és a növekedés tekintetében pedig a rangsor élén állnak. A Nordic Urban Living Labs a Nordic Innovation által finanszírozott Nordic Network of Smart Cities közös projektje. A projekt 2018- 2019 között fut. A cél az élő laboratóriumok és a városfejlesztés legjobb gyakorlatainak megosztása - és ez számos tematikus projekt keretében történt meg, amelyek különböző területekkel kapcsolatosak, az emberáramlási adatoktól kezdve az útkeresésen át az intelligens hulladékig. Az együttműködés új lehetőségeket, például skandináv innovatív vállalatok számára a skandináv skálázhatóságot, és globális befektetések vonzását eredményezheti.

Együttműködők

Helyszín

Norvégia
Izland
Svédország
Dánia
Finnország