Katar

Az Ooredoo Katar egyetértési megállapodást írt alá a Siemensszel és a Microsofttal a digitális megoldások fejlesztéséről, hogy Katar-szerte intelligens városi megoldásokat fejlesszenek ki.

A megoldásokat elsősorban a különböző piaci szegmensekben - jellemzően a városokban, épületekben, közművekben és iparágakban - az intelligens infrastrukturális alkalmazások kiszolgálására fogják használni.

Ukrán városok újjáépítése 3D virtuális modellezés segítségével

Az ukrán kormány az Egist, a Dassault Systèmes-t és a B4-et választotta ki, hogy a 3D virtuális technológiák, az építőipar és a mérnöki munka terén szerzett szakértelmüket és tapasztalataikat mozgósítsák az invázió következtében megsérült városi területek újjáépítéséhez.

A kétfázisú projektmegközelítés magában foglal egy együttműködő újjáépítési költségelemzést és egy általános tervezési gyakorlatot a Csernyihivi területen és Csernyihiv városában.

Szerverek által termelt távhő

Dániában, Odense városában különleges megoldást találtak ki arra, hogy miként lehetne környezetbarátabbá tenni a háztartások fűtési igényét. A beszámoló szerint a helyi adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni: ahelyett, hogy a környezetbe szivattyúznák ki, az adatközpont hűtését összekötötték a helyi távhőszolgáltató rendszerével. Ennek köszönhetően a beérkező 27 Celsius-fokos vizet az adatközpont által termelt hő felmelegíti, így nagyjából 70 Celsius-fokosan táplálják vissza a rendszerbe.

Északi Okos Városok Hálózata

Az Északi Okos Városok Hálózata (Nordic Smart City Network) egy együttműködési kezdeményezés, amely öt észak-európai országot (Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Izland) és jelenleg (2022) 20 északi várost egyesít közös céllal: az élhető és fenntartható városok létrehozásának északi útjának feltárása. A hálózatban minden résztvevő ország főváros képviselteti magát. Az együttműködés kulcsfontosságú ahhoz, hogy Észak-Európa versenyképes maradjon a globális piacon.

Espoo okos város

2020-ban a finnországi Helsinki mellett található Espoo városa aláírt egy körforgásos gazdaságra vonatkozó globális kötelezettségvállalást, és kijelentette, hogy a város minden része, valamint több mint 40 partner és vállalat együttműködik ebben a folyamatban. A polgárok számára számos körforgásos és megosztáson alapuló gazdasági kísérlet indult ennek keretében, mint például a szomszédsági piacterek és az eszközmegosztás. A partnerségek azonban a város határain túlra is mutatnak, sőt globális hatással lehetnek: az Espoo-ban létrehozott innovációk az egész világon elterjedhetnek.

Székesfehérvár Applikáció

 A megyei jogú városok között elsőként Székesfehérvár indított városi mobilapplikációt, ami a koronavírus-járvány idején segítetette a gyors és hiteles tájékoztatást a fehérváriaknak. A legfrissebb hírek és tájékoztatók mellett térképes hibabejelentésre, városüzemeltetési problémák jelzésére is alkalmas. Itt néhány kattintással elküldhetőek a városi szolgáltatásokkal, közterületekkel kapcsolatos jelzések és fényképek, melyek nagy segítséget jelentenek a városüzemeltetésben.

Digitális Debrecen Google Maps projekt

A projekt célja Debrecen város digitális térképének feltöltése különböző üzletek, szervezetek, turisztikai célpontok (point of interest - POI) helyadataival. Ennek megvalósításához gimnazista diákok segítségét kérte az EDC Debrecen, akik így teljesíteni tudták kötelező közösségi szolgálataik óraszámait. A diákok 2x6 fős csoportokban, kollégák kíséretében 3 hét alatt bejárták Debrecen Nagykörúton belüli területét, és közben minden POI-ről fényképet készítettek, amit azután a szükséges információkkal együtt feltöltöttek egy adatbázisba.

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt.