Okoskaptár

Okoskaptár

A tömeges méhpusztulások óriási kárt jelentenek, ugyanakkor előre jelezve a megelőzés vagy a kárenyhítés sem lehetetlen. A méhészeknek óriási lehetőséget jelentenek a szenzorok és az NB IoT hálózatokon elküldött jelek: a méhészek rendre távol élnek a kaptároktól, sőt, kaptár-telepeik is távol vannak egymástól, így sokkal könnyebb nyomon követni a kaptárok állapotát szenzorok és az IoT, magyarul "a dolgok internete" segítségével.
Egy különböző szenzorokkal – hőmérséklet, páratartalom, súly, rezgés –, felszerelt eszköz a T-Systems NBIoT új, szabványosított mobil technológia hálózatán keresztül továbbítja a mért adatokat a méhésznek, egy könnyen kezelhető mobil alkalmazás segítségével. Így a szakember folyamatosan értesül a kaptár állapotáról, rendellenességekről, sőt vészjelzést is kap amennyiben szükséges – így időben be tud avatkozni.
A megvalósításban a legnagyobb áttörést a rezgésérzékelés jelentette. A méhek különböző biológiai rezgéseiből következtetni lehet az állapotukra és tevékenységükre. A mai tömeges méhpusztulások megállításához szükség van egy olyan rendszerre, mellyel időben felismerjük a megbetegedéseket és még a járvány kialakulása előtt beavatkozhatunk. Amennyiben kellő adatot tudunk gyűjteni a kaptárokból és a felhőben valós időben elemezni is tudjuk ezeket, a rendszer képes lehet felismerni az egészségestől eltérő rezgést és jelezni a méhésznek, hogy cselekednie kell.

Együttműködők

Kitchen Budapest
Agronity

Helyszín

Magyarország
Budapest