Szivacskert

Szivacskert

Az éghajlat változik: az esőzések egyre hevesebbek, a száraz időszakok pedig egyre hosszabbak. Hogyan lehet mérsékelni ezt a két szélsőséget? Az esővíz nagy része jelenleg csatornákon keresztül folyik el, hogy megelőzzék az árvizeket. Ez azonban nem mindig működik, és növeli az aszályok által okozott problémát.

Az egyik megoldás erre az lehet, ha a városi zöldfelületek szivacsként működnek. A szivacs képes mérsékelni ezeket a szélsőségeket; képes a vizet gyorsan felszívni, átmenetileg megtartani, majd fokozatosan visszavezetni a vizet az altalajba.

Azért hozták létre a Szivacskertet, hogy megvizsgálják, hogyan nézhet ki ez a gyakorlatban. Itt új koncepciókat teszteltek az esővíz összegyűjtésére, visszatartására és a természetes környezetbe való visszajuttatására. Ehhez kísérleteket végeztek a talaj összetételével, az ültetvénytípusokkal és a szivacsos technikákkal kapcsolatban.

A rotterdami terepi mérőszolgálat segítségével két éven át figyelték a víz viselkedését, hogy a gyakorlatban is alkalmazni tudják a megszerzett ismereteket. Ezen túlmenően a kialakított kert esztétikai értelemben is lenyűgöző.

Együttműködők

Water Sensitive Rotterdam
Stichting Voedseltuin Rotterdam
Gemeente Rotterdam
Hoogheemraadschap Delfland
Provincie Zuid-Holland
EFL Stichting
Binder Groenprojecten
Kim Kogelman
Lapinus

Helyszín

Hollandia
Rotterdam