The Orbit - újgenerációs kisvárosi közösségfejlesztés zöldmezős beruházással a vidéki Kanadában

The Orbit - újgenerációs kisvárosi közösségfejlesztés zöldmezős beruházással a vidéki Kanadában

Az Orbit egy "újgenerációs közösség víziója", amely új technológiák egész sorával fogja átalakítani Innisfil, az Ontario tartományban található 43 000 lakosú mezőgazdasági várost. "Az Orbit egy olyan innovatív közösség, ahol a kisvárosi és vidéki életstílus a városi élet előnyeivel és tulajdonságaival együtt él" - áll a fejlesztő cég közleményében. A projektet "katalizálta" a GO Metrolinx, a "következő generációs közlekedési csomópont" építésének megkezdéséről szóló döntés, amely jobb összeköttetést biztosít majd a mindössze 60 km-re lévő Torontóval, amikor valamikor 2022 és 2025 között megkezdi működését.

A város tele lesz olyan újításokkal, mint például az üvegszálas kábelek hálózata, amely képes lesz olyan utcákat és infrastruktúrát létrehozni, amelyek az internetre csatlakoznak, és érzékelőket használnak a megfigyeléshez. Az egész projekt négymillió négyzetmétert foglalhat magába (a tervek szerint akár 150 ezer új lakost vonzva a településre), és a vezető nélküli autók bevezetését is lehetővé teszi. 

Érdekes, hogy Innisfilben már korábban is alkalmazkodtak az új technológiákhoz - az első területek egyike volt, ahol az Uber fuvarmegosztást kipróbálták, és most részben támogatja az Uber taxikat ahelyett, hogy fizetne a nyilvános buszrendszerért, és a fel- és leszállásokat olyan "csomópontoknál", mint a könyvtárak és a sportközpontok biztosítják.

A város újratervezésének lehetőségével új várostervezési módszerek valósulhatnak meg. Az Orbit utcáit a tervező cég  "négyzetköröknek" - körök és négyzetek keverékének - nevezik. A város, amelyet a keringési pálya fogalma ihletett, "ebből a csomópontból körkörös mintázatban fog kifelé fodrozódni, magába foglalva a fejlődést, miközben felkarolja Innisfil mezőgazdasági gyökereit" - mondta a fejlesztő cég. "Lényegében a lakosok képesek lesznek egyensúlyt teremteni a városi és a vidéki közösségben való élet előnyei között."

Nagy hangsúlyt fektetnek majd a városi környezeten belüli zöldterületekre is - a nagy tetőkre például lombozatot ültetnek, hogy elszívják a CO2-t, és oxigént szabadítsanak fel.

Együttműködők

Helyszín

Kanada
Innisfil