Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Okos parkolás, Parker alkalmazás

A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet megrendelésére készült alkalmazás valós idejű parkolóhely szintű foglaltsági információt nyújt felhasználóinak - első körben az V. kerületi utcai parkoló helyekről, de további parkolóhelyek bevonása várható a jövőben. A foglaltsági információk révén az autósoknak lehetősége lesz gyorsabban megtalálni az éppen szabad helyeket rengeteg időt és üzemanyagot megspórolva maguknak. A felesleges autózás elkerülésével pedig kevésbé terhelik a környezetüket, csökken a dugók kialakulásának valószínűsége.

Zalazone - tesztpálya

A zalaegerszegi tesztpálya egyedülálló, mivel a vezethetőségre és menetstabilitásra koncentráló hagyományos tesztpálya funkciók a jövő járműveire fókuszáló kutatás-fejlesztési infrastruktúra elemeivel együtt valósulnak meg; az egymásra épülő, többszintű validációt lehetővé tevő rendszerben. A tesztpálya egyedisége, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az autonóm (önvezető) járművek, továbbá az elektromos járművek validációs vizsgálatait is lehetővé teszi.

Sensibel gomb és applikáció

A Sensibel gomb és applikáció segítségével a város feltérképezi és összegyűjti a kerékpárosok élményeiből származó adatokat. A kerékpározás a legkevésbé megértett és a legjobban alakítható mozgásforma a városban. A Sensibel egy résztvevői platform, amely biztosítja a városlakók számára, hogy megosszák a biciklizési tapasztalataikat. A kormányon elhelyezett gomb segítségével a biciklisták az útjuk során oszthatnak ki pozitív és negatív "élménypontokat". Később a felhasználók szövegesen vagy képpel is kiegészíthetik az élményleírásukat.

Okos közösségi közlekedési rendszer

A 2018. január 1-jén indult városi buszos közszolgáltató teljes működését átszövik az okos informatikai megoldások. A valós idejű gépjárműkövetés és az ehhez kapcsolódó utastájékoztató rendszer, a mobileszközös utazástervező alkalmazás, a jegyértékesítést és a pénzügyi elszámolásokat egy rendszerbe szervező pénzügyi megoldás mind a nulláról épült ki körülbelül másfél év alatt. Az utas valós idejű, digitális járműkövetés alapján akarja eldönteni, hogy érdemes-e várnia a buszra, illetve az adott viszonylaton – lehetőleg útarányosan – mennyit kell fizetnie.

Protheus projekt

A „PROTHEUS okoshálózati projekt a városi e-mobilitásért” célja, hogy felépítse Paks városa és a környező települések számára az elektromobilitás, továbbá a kapcsolódó villamosenergia-termelés, tárolás, elosztás smart grid integrációk kistérségi hálózatát, ezzel is támogatva az új, élhetőbb és egészségesebb környezetet biztosító feltételrendszer megteremtését, továbbá az erőforrás-hatékony üzemeltetés fenntartható, megtérülő modelljének létrehozását.

Elektromos kerékpár megosztó rendszer

A 67 ezer fős Hämeenlinna az okos mobilitásra tette a hangsúlyt, aminek pilot projektjét ökoszisztéma-fejlesztéssel kialakított közösségi megosztáson alapuló elektromos kerékpározással valósítottak meg. A fejlesztésben részt vettek a városi hatóságok, helyi vállalkozások, a helyi egyetem és más oktatási intézmények, valamint a város lakói is. A kerékpár-megosztást működtetők célja az volt, hogy versenyképes megoldást mutassanak fel az egyéni autózással, de a megszokott közösségi közlekedéssel szemben is.

Velobike - Moszkva

A Velobike egy környezetbarát megoldás a városi közlekedésben. A kerékpármegosztó szolgáltatás segítségével felfedezhetik a várost a moszkvaiak és a turisták is egyaránt. A Velobike-ot rövid távú utazásra szánták, így a legtöbb felhasználó a metróállomások és otthona között használja a kerékpárt. A Velobike a személygépjárművek és közösségi közlekedés alternatíváját nyújtja.

Solarway okos zebrák

A Pearl Enterprises Kft. elsődleges céljaként fogalmazta meg a biztonságos közlekedés elérését. A LighMark sorozat termékeivel (elsődlegesen az S2X) megtalálta a lehető legoptimálisabb sáv és figyelmeztető jelzést: a fényt. A rendszer nagyban növeli a gyalogosok, kerékpárosok és motorosok védelmét, mivel az ember érzékszervei a fényre reagálnak a legjobban. A termék használatával a forgalomban résztvevők egyből felismerik, hogy gyalogosátkelőhellyel vagy kerékpárúttal kerülnek kapcsolatba.

Mayflower Önvezető Hajó

A Mayflower Önvezető Hajó (MAS) 2020. szeptember 6-án kezdi meg az Atlanti-óceán átszelését, a brit Plymouth-ból indulva a massachussetsi Plymouth-ba érkezve. Az 1620-as névrokonához hasonlóan, a MAS is az időjárás kegyeire bízza magát, a legkorszerűbb hybrid meghajtórendszer látja el energiával, a szél- és napenergia, korszerű akkumulátorok és dízel generátor  segítségével. A MAS három kutatási pod-dal lesz felszerelve, amelyekben számtalan szenzor található.

Közlekedési modellezés

A közlekedési rendszerek elengedhetetlen szerepet játszanak az emberek és az áruk mozgásának megkönnyítésében. Ezeknek a rendszereknek (hasonlóan bármely nagyobb infrastrukturális beruházáshoz) az építéséhez több év is szükséges lehet és évtizedekig működni fognak. Az előrelátó tervezés elengedhetetlen annak érdekében, hogy magas minőségű közlekedési létesítményeket és szolgáltatásokat tudjanak nyújtani, mindezt megfizethető áron, minimális környezeti terheléssel és a gazdasági aktivitás növelésével.