Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Gyalogosbiztonság applikáció

Charlotte város közlekedési osztálya (CDoT) elindított egy alkalmazást, amelynek célja az autósok, gyalogosok és kerékpárosok biztonságának javítása.

 A TravelSafely alkalmazás, amelyet pilot projektként vezettek be South End városrészben, összekapcsolja a felhasználókat egymással, valamint a kereszteződések és zebrák adatainak elektronikus hálózatával.

Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Tíz évvel ezelőtt Stockholm régió ambiciózus célt tűzött ki, hogy 2025-re minden szárazföldi tömegközlekedést 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes üzemanyaggal üzemeltessenek, azonban az etanollal és az RME-vel (repceolaj-metil-észterrel) működő buszok néhány százalékban fosszilis összetevőket tartalmaznak, emiatt a buszforgalom teljes száma nem lesz 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes, ugyanis a fosszilis alkatrészek szükségesek ahhoz, hogy a motor elindulhasson, vagy bekerüljön a gyártási folyamatba.

Autonomous Rail Rapid Transit (ART) - vágány- és vezeték nélküli villamos

A Kínai Vasúti Társaság (CRRC) bevezette az autonóm vezetésű, vágány- és vezeték nélküli villamost, ami jelentős előrelépés az Autonomous Rapid Transit (ART) néven ismert tervezés és technológia terén.  Az ART lényegében egy LiDAR által vezetett csuklós buszrendszer a városi és elővárosi személyszállításhoz. A világ első ilyen vonalát a CRRC Zhuzhou Institute Co Ltd. fejlesztette ki, és 2017-ben, a Huan tartománybeli Zhuzhouban mutatták be. A terméket úgy írták le, mint egy busz és egy villamos kereszteződése, általában "vágány nélküli villamosnak" nevezik.

Utasszámláló szenzorok a DKV Zrt. autóbuszain

A DKV közlekedési Zrt. kezdetben 8 db, mára már 14 autóbuszára kísérleti jelleggel felszerelésre kerültek utasszámláló szenzorok. Ezek az érzékelők képesek olyan adatokkal ellátni a DKV menetrendtervező csapatát, melyek segítségével optimalizálható a cég szolgáltatása.

Ez azt jelenti, hogy az adatok segítségével detektálhatóak lesznek a legforgalmasabb járatok és vonalak, nyomon követhetőek, hogyan alakulnak az utas számok az egyes megállóhelyek között, mindezt összehasonlíthatóan a különböző időszakokban.

Rollet parkolás Debrecenben

A hazai fejlesztésű Rollet mobilalkalmazás segítségével Debrecenben az önkormányzati üzemeltetésű parkolókba lehet teljesen automatikusan, parkolójegy nélkül behajtani. A mobilfizetési rendszer érzékeli a parkolási időt és automatikusan rendezi a parkolási díjat.
Egyszeri regisztráció után készpénz és parkolójegy használata nélkül lehet várakozni. A parkolásért fizetendő díjat kihajtáskor az autós bankkártyájáról vonja le a rendszer automatikusan, bárminemű teendő nélkül.

SHARE NOW - autómegosztás

A SHARE NOW egy modern, fenntartható, környezetkímélő, megosztáson alapuló szolgáltatás lakossági és vállalati ügyfelek számára, amely kiválthatja a saját autó használatát, tehermentesíti a parkolóhelyeket a városban és csökkenti a város autós terheltségét. A SHARE NOW mintegy 400 carsharing autója Budapesten és az agglomerációban a hét minden napján, napi 24 órában áll rendelkezésre, az ügyfelek pedig egy applikáción keresztül érik el ezt a fenntartható mobilitási megoldást.

ABZ Drone –ipari drónmegoldások

Az ABZ Drone Kft. fő tevékenysége kifejezetten az ipari drónmegoldásokra koncentrálódik, melyek között megjelenik a kutatás és fejlesztés - beleértve a drón gyártást -, az ipari drónok és az adatfeldolgozáshoz szükséges szoftverek hazai és európai forgalmazása, szervizelés, továbbá drónkezelői képzések szervezése és lebonyolítása, valamint szolgáltatások nyújtása.

Okos parkolás, Parker alkalmazás

A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet megrendelésére készült alkalmazás valós idejű parkolóhely szintű foglaltsági információt nyújt felhasználóinak - első körben az V. kerületi utcai parkoló helyekről, de további parkolóhelyek bevonása várható a jövőben. A foglaltsági információk révén az autósoknak lehetősége lesz gyorsabban megtalálni az éppen szabad helyeket rengeteg időt és üzemanyagot megspórolva maguknak. A felesleges autózás elkerülésével pedig kevésbé terhelik a környezetüket, csökken a dugók kialakulásának valószínűsége.

GyőrBike - közösségi kerékpáros rendszer

A GyőrBike egyesíti az egyéni közlekedés szabadságát a kötött pályás közlekedés megbízhatóságával. A rendszer lényege, hogy minél több felhasználó használja a kerékpárokat mindennapjaihoz ezáltal csökkentve a város levegőjének szennyezettségét, a városi dugókat, zajokat és mindemellett fő célja, hogy népszerűsítse a belvárosi utazásokhoz ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát.

Joby Aviation - légi taxi

A Joby Aviation egy kaliforniai székhelyű közlekedési vállalat, amely teljesen elektromos, helyben fel- és leszálló repülőgépet fejleszt és gyárt, amit 2024-től kereskedelmi utasszállító repülőgépként szeretnének üzemeltetni.

A vállalat több mint egy évtizedet töltött a zéró kibocsátású repülőgépeinek fejlesztésével és tesztelésével, amelyek lehetővé teszik egy pilóta és négy utas számára a közúti torlódások elkerülését 5-150 mérföld között, akár 200 km/h sebességgel.