Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Tíz évvel ezelőtt Stockholm régió ambiciózus célt tűzött ki, hogy 2025-re minden szárazföldi tömegközlekedést 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes üzemanyaggal üzemeltessenek, azonban az etanollal és az RME-vel (repceolaj-metil-észterrel) működő buszok néhány százalékban fosszilis összetevőket tartalmaznak, emiatt a buszforgalom teljes száma nem lesz 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes, ugyanis a fosszilis alkatrészek szükségesek ahhoz, hogy a motor elindulhasson, vagy bekerüljön a gyártási folyamatba. Az elektromos árammal, biogázzal vagy a HVO-val (hidrogénezett növényi olajjal) közlekedő buszok viszont 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes nyersanyagokkal közlekednek. A célt már 2018 szeptemberében, hét évvel a határidő előtt elérték.

A környezetvédelmi szempontok alapján osztályozott stockholmi buszok üzemanyagok szerinti megoszlása:
(RME és HVO = biodízel)
- RME-vel (repceolaj-metil-észter) és HVO-val (hidrogénezett növényi olajjal) működő buszok aránya: 80%
- Biogázzal rendelkező buszok aránya: 15%
- Etanolos buszok aránya: 4,5%

A biogáztermelés gyakorlatilag mindenféle szerves anyagból termel megújuló energiát. A biogázt növényvilágból származó nyersanyagokból (például repceolajból, napraforgóolajból, cukornádból vagy tallolajból) és biológiai hulladékból (például zsírból, vágóhídi hulladékból, régi élelmiszermaradékokból vagy WC-hulladékból) állítják elő. Ezeknek a szerves hulladékoknak a gyűjtése háztartási szinten folyik.

A Scandinavian Biogas 2010 vége óta üzemelteti a Henriksdal szennyvíztisztító telepének gázfelújító üzemét. 2016-ban tovább növelték az üzem kapacitását egy új gázkorszerűsítő vonal befejezésével. Az év során a nyersgáz termelést a szennyvíztisztító telep emésztőjének szerves terhelésének fokozatos emelésével növelték. Az új vonallal a korszerűsítési kapacitás a 2015-ös 7,5 millióról 20 millió normál köbméter biogáz üzemanyagra (kb. 97% metán) nőtt. Ezen a telephelyen a nyersgázt két olyan korszerűsítő üzemnek köszönhetően korszerűsítik, amelyek vízmosó technológiát (HVAC) és nyomásingadozási adszorpciós (PSA) technológiát alkalmaznak.

Együttműködők

Helyszín

Svédország
Stockholm