Tallin robotfutár

Tallin robotfutár

Tallinn városa megállapodást írt alá a Cleveron Mobility robotfutárral foglalkozó céggel, hogy pilóta nélküli csomagkézbesítési szolgáltatást nyújtson az óvárosban. A Cleveron Mobility a Clevon 1 nevű multifunkcionális pilóta nélküli járművet fejleszti, amelynek célja, hogy az áruk kézbesítését környezet- és ügyfélbarátabbá, valamint gyorsabbá és olcsóbbá tegye. A robotfutár  zajmentes csomagkézbesítési szolgáltatást nyújt, miközben ügyel a gyalogosok biztonságára.

 A város önkormányzata két hónapra szóló együttműködési megállapodást köt a Cleveron Mobility-vel, amely alatt egy kísérleti projektet hajtanak végre, hogy kiderítsék működhet-e a városban az új technológia. Az együttműködési megállapodás értelmében a város lehetővé teszi a Clevon számára, hogy robotfutárral szállítson árukat intézményeknek és vállalkozásoknak a tallinni óváros sétálóövezetében. Mivel a robotfutárok távirányítású járművek, és még nem áll rendelkezésre elegendő adat a nagy forgalomban való használatukról, a Clevon robotfutárai az óváros szolgáltatási idején kívül, reggel 6 és délelőtt 10 óra között közlekedhetnek. A Clevon vállalja, hogy betartja a közlekedési törvényi előírásokat, és egyszerre legfeljebb egy robotfutárt alkalmaz.
 
A Clevon 1 méretei 1,15 m (szélesség), 1,55 m (magasság) és 2,5 m (hossz), súlya 500 kg. A  gyalogosok biztonsága érdekében a gépet hat kamerával szerelték fel, amelyek 360 fokos rálátást biztosítanak a járműre.

 

Együttműködők

Helyszín

Észtország
Tallinn