Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Los Angeles robotaxi

A Motional és a Lyft bejelentette, hogy számos városban köztük Los Angelesben  elindítja teljesen vezető nélküli személyszállító szolgáltatását, amely alapja a Hyundai Ioniq 5 -ből átalakított vezető nélküli járműve.
 A Motional 4. szintű AV-it a Lyft applikációjába integrálva a Los Angeles-i utasok egy olyan fuvarmegosztó hálózathoz férhetnek hozzá, amely többféle közlekedési móddal - köztük autonóm járművekkel és klasszikus fuvarmegosztókkal - juttatja el az utasokat oda, ahová szeretnének menni.

 

Woven city

A Toyota megkezdte a jövő városa prototípusának szánt Woven City felépítését a Fuji hegy lábánál, egy korábbi autóüzeme helyén, a Shizuoka prefektúrában. A Woven City egy élő laboratóriumként és szellemi műhelyként hivatott szolgálni majd az ott dolgozó tudósok számára a jövő technológiáinak fejlesztése során.

Utrecht Merwede városrészének barnamezős, fenntartható megújítása

Merwede Utrechtnek, Hollandia egyik leggyorsabban növekvő városának egy városrésze. Ez egy felhagyott ipari terület, mely jelenleg egy olyan átalakítási folyamaton megy keresztül, ami a tiszta és megosztáson alapuló közlekedési módokat helyezi a hagyományos autós közlekedés elé. A munkálatok 2020-ban kezdődtek, a projekt körülbelül 12000 ember számára biztosít majd fenntartható lakhatást (az első lakók várhatóan 2024-re költözhetnek be). Merwede új negyedében a lakosok minden szolgáltatást gyalog vagy kerékpárral is elérhetnek majd.

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt.

SHARE NOW - autómegosztás

A SHARE NOW egy modern, fenntartható, környezetkímélő, megosztáson alapuló szolgáltatás lakossági és vállalati ügyfelek számára, amely kiválthatja a saját autó használatát, tehermentesíti a parkolóhelyeket a városban és csökkenti a város autós terheltségét. A SHARE NOW mintegy 400 carsharing autója Budapesten és az agglomerációban a hét minden napján, napi 24 órában áll rendelkezésre, az ügyfelek pedig egy applikáción keresztül érik el ezt a fenntartható mobilitási megoldást.

SMARTA projekt

Az európai vidéki tömegközlekedési szolgáltatások nehéz helyzetben vannak, többek között a megszorító intézkedések, a demográfiai változások és a közlekedés és a telekommunikáció infrastruktúrájának rossz összeköttetése miatt. A szolgáltatások körének hiánya, beleértve a közlekedést, a vidéki térségekben nagymértékben alakult ki a személyautóktól való függés. Az elkerülhetetlen eredmény az, hogy az autó nélküli személyek mások által nyújtott fuvaroktól függenek, ami gyakran azt jelenti, hogy korlátozott lehetőségek vannak a társadalomban való részvételre.

eGo CarShare

Az eGo CarShare egy autómegosztossal foglalkozó vállalat. Küldetésük, hogy a város lakosságát autómentes életmódra inspirálják, amely pozitív hatással lehet környezetükre, egészségükre és életmódjukra. Céljuk, hogy Colorado egy "menőbb" és egészségesebb környezetű településsé váljon.  A vállalat számára az autómegosztás egy szolgáltatás, nem üzleti céllal működik. Igyekeznek  az árakat a lehető legalacsonyabban tartani, amennyire csak lehet. Mint egy küldetésorientált nonprofit szervezet, a hangsúly a közösség kiszolgálásán és egy fenntarthatóbb jövő kialakításán van.

Gohio Commute

A Gohio Commute, a NOACA programja, amellyel az ingázók könnyen tervezhetik, párosíthatják, naplózhatják útjaikat. Mindenki számára elérhető ez a szolgáltatás, aki uyahoga, Geauga, Lake, Lorain, and Medina megyék valamelyikében él, dolgozik vagy tanul. Az interktív platform olyan információkkal szolgál a felhasználók számára, amely által azok meghozhatjkák a legokosabb döntést, ezáltal pénzt spórolhatnak,  megőrizhetik az egészségüket vagy a levegőtisztaságot.

U-Car

A meglévő YouBike nyilvános kerékpár és az U-Motor elektromos robogó közösségi használata mellett a Taipei városi önkormányzat elindítja az U-Car elektromos autók megosztási rendszerét, hogy hatékonyabb szállítási lehetőséget biztosítson.

Ha:mo Ride

A Toyota Ha:mo (Harmonikus Mobilitás) nevű projektje 2014-ben indult és egy új generációs közösségi hálózat fejlesztésével foglalkozik. Olyan helyi közlekedéssel kapcsolatos megoldásokat támogat, amelyekkel az egyéni és tömegközlekedés közti váltás zökkenőmentesebbé válhat. Cél alacsonyabb CO2 kibocsátású, energiahatékonyabb és helytakarékosabb közlekedés megvalósítása. A projekt keretében a francia Grenoble-ban egy elektromos autómegosztó hálózatot is tesztelnek.