Utrecht Merwede városrészének barnamezős, fenntartható megújítása

Utrecht Merwede városrészének barnamezős, fenntartható megújítása

Merwede Utrechtnek, Hollandia egyik leggyorsabban növekvő városának egy városrésze. Ez egy felhagyott ipari terület, mely jelenleg egy olyan átalakítási folyamaton megy keresztül, ami a tiszta és megosztáson alapuló közlekedési módokat helyezi a hagyományos autós közlekedés elé. A munkálatok 2020-ban kezdődtek, a projekt körülbelül 12000 ember számára biztosít majd fenntartható lakhatást (az első lakók várhatóan 2024-re költözhetnek be). Merwede új negyedében a lakosok minden szolgáltatást gyalog vagy kerékpárral is elérhetnek majd. A beruházás alapvető célja, hogy a lehető legfenntarthatóbb városrésszé váljon. Ennek az okos, fenntartható városfejlesztési kezdeményezésnek a legfontosabb elemei a következők:

Autómentes városrésszé válni

Merwede-ben a becslések szerint minden 10 háztartásra csak három parkolóhely jut majd, és ebből összesen 300-at a megosztásos járművek számára tartanak fenn. Elérhetők lesznek az autó-és kerékpármegosztó szolgáltatások, és a  városrész tömegközlekedési rendszerbe való integrálása is a tervezés központi részét képezi. A cél nyilvánvaló: háztartásonként egy (vagy több) autó helyett csak minden harmadik háztartásra jut egy autó, ami megszabadítja az utcákat a forgalomtól és a parkolóhelyektől. Maga a városrész központja pedig autómentes övezet lesz.

Séta, kerékpározás, tömegközlekedés

A tervezők az autók helyett a kerékpárhasználatot kívánják tovább fokozni Merwede városában. Merwede új városrésze motiválja az autókról a kerékpározásra és a gyaloglásra való áttérést, valamint a magántulajdonról a megosztásra való váltást. A környezetszennyezés csökkentése mellett például a kerékpározás segíthet enyhíteni a stresszt és az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés. Ezenkívül a kerékpárosbarát városok a kerékpárosok biztonságát is növelhetik. Ezért a városvezetés célja, hogy a kerékpározás még vonzóbbá váljon az itteniek és a város más részein élők számára is, és egész Utrecht közlekedéspolitikájának központi témája a kerékpáros közlekedési rendszer fejlesztése (ahogy ez Hollandia egészében jellemző).

Parkok és háztetőkre szerelt napelemek az energiatakarékosságért

A járművek parkolására fenntartott területek helyett a Merwede számos zöldterülettel és közterülettel fog rendelkezni. Tulajdonképpen minden a területen épülő háztömbhöz tartozik majd egy belső kert, és az az elképzelés, hogy ezek közül több is nyitott, mindenki számára elérhető legyen. A tervezés során figyelmet fordítanak arra, hogy minden szolgáltatás rövid távolságon belül elérhetővé váljon, így az emberek a környéken vásárolhatnak, dolgozhatnak és sportolhatnak, vagy az egyik parkban pihenhetnek anélkül, hogy autót kellene használniuk. A fenntarthatóságot és nagyobb energiafüggetlenséget szolgálják a zöldtetők és az épületek tetejére szerelt napelemek is.

Együttműködők

Helyszín

Hollandia
Utrecht
Merwede