Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt. A fejlesztési stratégia egy energikus városrész kialakítását vizionálja, mely egyaránt hatással van a városra és a kikötőre is.

2017-ben az önkormányzat és a kikötői hatóság öt célt fogalmazott meg az M4H terület fejlesztésével kapcsolatban:

1) Innovatív tevékenység (feldolgozóipari hangsúllyal) és az ehhez kapcsolódó egyéb vállalkozások vonzása és megtelepedésük elősegítése, megcélozva mind a start-upokat, mind a már régebb óta működő cégeket.

2) Munkahelyek teremtése a rotterdami régió lakosságának teljes spektrumában.

3) Nyitott innovációs környezet kialakítása vállalkozások, oktatási és tudásintézmények változatos keverékével.

4) Vonzó városi lakókörnyezet kialakítása.

5) A terület fejlesztése és kísérleti tereppé alakítása a város és a kikötő körkörös jövőjének teszteléséhez.

A projekt a tervek szerint 2030-ban zárul le, de a hosszú távú elképzelések 2050-ig tartó fejlesztéseket is előirányoznak.

A barnamezős revitalizációs projekt elsődleges célja vonzó üzleti környezet biztosítása az innovatív feldolgozóipar, valamint oktatási és kulturális létesítmények számára. A fejlesztés szerves részét képezi a lakhatás kérdése is, cél, hogy az itt dolgozók itt is lakhassanak, ne kényszerüljenek ingázásra (esetleg tovább erősítve a városi szétterülést és a szuburbanizációs folyamatokat). A fejlesztés nagy hangsúlyt fektet a közösségi terekre és a környezetre is: a tervek szerint kialakítandó zöld terek és parkok optimális kapcsolatot biztosítanak a vízpart és a terület nem vízparti részei között is.

A projekten belül kiemelt jelentőségű az intelligens mobilitás támogatása: az újonnan kiépült infrastruktúra arra ösztönzi majd az embereket, hogy saját autójuk helyett kerékpárt vagy tömegközlekedést használjanak. Ehhez fontosak a jól megtervezett és szervezett útvonalak a Marconipleinről (az utolsó kapcsolódási pont a metróval, villamossal és a buszokkal). Az M4H sűrű kerékpáros és gyalogos úthálózattal rendelkezik majd, valamint jó vízi közlekedési kapcsolatokkal. A parkolás számos dedikált „mobilitási csomópontban” történik, ahol autómegosztók és egyéb megosztásos alapú közlekedési eszközök is igénybe vehetők majd; utcai parkolásra viszont nem lesz mód a területen.

Együttműködők

Municipality of Rotterdam

Név

Kees de Vette (Environmental Consultant for the City of Rotterdam)

E-mail

ca.devette@rotterdam.nl
Port Authority of Rotterdam

Helyszín

Hollandia
Rotterdam