Lahti, Európa Zöld Fővárosa, 2021

Lahti, Európa Zöld Fővárosa, 2021

A 120 000 lakosú, Dél-Finnországban található Lahti a valaha volt legkisebb és legészakibb európai zöld főváros. A város már évtizedek óta foglalkozik környezetvédelmi kérdésekkel, és folyamatosan fejleszti magát, mint egy fenntartható jövőjű város, az okos, fenntartható megoldások úttörője.

Lahti egy hagyományos iparvárosból fejlődött modern zöld várossá. A környezetvédelmi munka alapjait már több mint 30 évvel ezelőtt lefektették, amikor a város elkezdte a Vesijärvi-tó helyreállítását. Különösen nagy eredményeket ért el a levegőminőség-javításban, a hulladékkezelésben, a zöld növekedésben és az ökoinnovációkban, valamint a kormányzás területén, e mutatószámok terén a legjobb minősítéseket kapja.

Az önkormányzat jelenleg azon az ambiciózus célon dolgozik, hogy 2025-re széndioxid-semleges várossá váljon, ami 25 évvel megelőzi az uniós célt. Lahti már megtapasztalt egy energetikai forradalmat, amikor felhagyott a szénhasználattal. Emellett az első város a világon, amely a polgárok számára egy személyes széndioxid-kereskedelmi alkalmazást tesztelt.

A város egy fenntarthatósági térképet is kifejlesztett, amely a helyi fenntartható intézkedések egyszerű és interaktív módon történő bemutatását szolgálja (ez is megtalálható a zöld fővárossal kapcsolatos megoldásokat összefoglaló honlapján).

Az Európa Zöld Fővárosa cím három fő célkitűzése a következő volt:

  • Jelentős környezetvédelmi megoldások, kísérletek, kampányok és egy olyan működési modell kidolgozása és létrehozása, amely lehetővé teszi a polgárok jólétéhez hozzájáruló zökkenőmentes mindennapi életet.
  • A finn városok legjobb fenntarthatósági gyakorlatainak bemutatása.
  • Az Európai Zöld Főváros nemzetközi láthatóságának és jelentőségének megerősítése.

Az év négy témája pedig (szintén a város által kiválasztva): széndioxid-semleges élet, állampolgári részvétel, körforgásos gazdaság, természet és víz.

Együttműködők

Helyszín

Finnország
Lahti