Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

Sencsen okos város

Sencsen, a dél-kínai Guangdong tartomány technológiai erőműve az elmúlt években digitalizálta a legtöbb kormányzati ügyintézést, mivel Kína az intelligens városfejlesztések terén halad előre.

A mesterséges intelligencia és a nagyméretű adatok átalakították a helyiek és a kormányzat közötti interakciót, és az innováció élére olyan technológiai óriások álltak, mint az Alibaba, a Tencent és a Ping An Smart City.

Katar

Az Ooredoo Katar egyetértési megállapodást írt alá a Siemensszel és a Microsofttal a digitális megoldások fejlesztéséről, hogy Katar-szerte intelligens városi megoldásokat fejlesszenek ki.

A megoldásokat elsősorban a különböző piaci szegmensekben - jellemzően a városokban, épületekben, közművekben és iparágakban - az intelligens infrastrukturális alkalmazások kiszolgálására fogják használni.

Okos és élményalapú turizmus Zalaegerszegen

A jövő intelligens technológiai megoldásaira alapozva a városba érkező turisták élményalapú tájékozódását és információszerzését segítik Zalaegerszeg turisztikai fejlesztései. Ennek keretében belvárosi wifi-hálózatot építettek ki, érintőképernyős információs rendszereket telepítettek, valamint számítógépes és okostelefonos applikációkat fejlesztettek. 

New York háromdimenziós városmodellje

A virtuális 3D-s városmodellek a városokon belüli releváns entitások térbeli reprezentációját jelentik. A 3D-s városmodelleket hagyományosan számos alkalmazási területen használják, mint például a várostervezés, a navigáció, a turizmus, a katasztrófavédelem, a képzési szimuláció vagy akár a játékok. Ezen alkalmazási területek többségénél a 3D-s vizualizáció a legfontosabb. Ebben a projektben New York város (NYC) szemantikus 3D-s városmodelljét hozták létre a NYC nyílt adatportálon rendelkezésre bocsátott adatkészletek alapján.

CITYDEV.BRUSSELS

A Citydev.brussels (korábban SDRB) segít a vállalkozásoknak megfelelő telephelyet találni a brüsszeli régióban. Emellett városfelújítási projektek keretében magánszemélyek számára épít házakat. A citydev.brussels projektjei két célcsoportot céloznak meg: a vállalkozásokat és a magánszemélyeket.

GLI Solutions térkép alapú innovatív ICT technológiák fejlesztése

A GLI Solutions tevékenységi területe térkép alapú innovatív ICT technológiák fejlesztése. A projektekben a tér és valós idejű adatok elemzése, beltéri és kültéri pozícionálás, szenzortechnológia, közlekedési és folyamatoptimalizáló rendszerek és AI-támogatott prediktív funkciók nyernek teret. A cég saját fejlesztésű Magyarország térképpel rendelkezik, melyet folyamatosan karbantart és elérhetővé tesz a terkepem.hu portálon keresztül a nagyközönség számára, illetve a vállalat B2B platform szolgáltatásának része.

Gyermekek bevonása a várostervezésbe

Kanada harmadik legnagyobb városa, Vancouver városvezetése arra a következtetésre jutott, hogy ha a város hosszú távú jövőképét és vízióját akarja elkészíteni, ahhoz a gyermekek és fiatalok aktív bevonása is szükséges (és okos) lehet. Így lehet valóban olyan célokat kitűzni, melyek valóban a jövő generációja, illetve a családok érdekeit is megfelelőképpen figyelembe veszik.

Berlin háromdimenziós városmodellje

A német főváros, Berlin háromdimenziós modellje szabadon elérhető mindenki számára mint nyílt adatbázis, az úgynevezett CityGML formátumban, ami magában foglalja mintegy 550 000 épületobjektumot a város egész területén (890 négyzetkilométeren). Az adatbázist egy webalapú szolgáltató portál nyújtja, melyen keresztül a felhasználók válogatni tudnak az egyes épületek közül, és az egyes épületmodellek adatait különböző 3D-adatformátumokban tudják letölteni.

Perth Online Térképészeti Rendszere

Perth városának online térképészeti rendszerében nyilvánosan elérhető, valós idejű információkat, adatokat lehet keresni a város konkrét térbeli pontjaira vonatkozóan (pl. fakataszter, kulturális örökség, parkolási szolgáltatások, művészeti és kulturális élet, közlekedési alrendszerek, köztéri, ingyenes WIFI-használat aktivitásának szintje stb.).

Szabad használatú LoRa hálózat Perth városában

Perth okos város koncepciójának szerves részeként a város nyilvános hozzáférésű, ingyenes szabadtéri vezeték nélküli ún. Long Range, azaz „hosszú hatótávolságú” hálózati szolgáltatást nyújt tudósai, lakói, civil közösségi csoportjai, ill. vállalkozásai számára, annak érdekében, hogy a hálózatba kötött „intelligens” eszközök (más néven a dolgok internetje, röviden IoT) révén elősegítse számukra az információszerzést, valamint ösztönözze körükben az innovációt.