Gyermekek bevonása a várostervezésbe

Gyermekek bevonása a várostervezésbe

Kanada harmadik legnagyobb városa, Vancouver városvezetése arra a következtetésre jutott, hogy ha a város hosszú távú jövőképét és vízióját akarja elkészíteni, ahhoz a gyermekek és fiatalok aktív bevonása is szükséges (és okos) lehet. Így lehet valóban olyan célokat kitűzni, melyek valóban a jövő generációja, illetve a családok érdekeit is megfelelőképpen figyelembe veszik.

Korábban a városlakókat érintő lényeges kérdéseket, például a parkok, utcák, épületek kialakítását mások döntötték el helyettük. A Planning Vancouver Together (Tervezzük meg Együtt Vancouvert) kezdeményezés azonban változtatna ezen a gyakorlaton, ugyanis bárki számára lehetővé teszi, hogy aktívan bekapcsolódjon a várostervezés folyamatába.

A részvételi tervezésre a város létrehozott egy honlapot, ezen keresztül lehet megfogalmazni a legfontosabb jövőbeli kihívásokat, illetve megosztani a különböző ötleteket és elképzeléseket bármilyen formában, akár egy rajz, kollázs, fotó, hangfelvétel (podcast), vagy videó beküldésével is. A tervezés különböző fázisokra oszlik, a fejlesztési elképzeléseket irányított műhelyvitákon vitatják meg, illetve a résztvevők egy előre összeállított kérdőív kitöltésével is segíthetik a várostervezőket abban, milyen irányban gondolkodjanak. A kezdeményezés célja, hogy már a fiatalok számára is nyilvánvalóvá váljon, milyen nagy hatással tudnak lenni a jövőjük alakítását illetően. Legyen szó lakásépítésről, új parkok vagy játszóterek elhelyezéséről, vagy arról, hogy hogyan alkalmazkodhat a város a legjobban a jövő környezeti kihívásaihoz, mint az emelkedő tengerszint, vagy a szennyezőanyag-kibocsátás, ezek mind olyan kérdések, melyek a jövő generációit is jelentős mértékben érintik, a gyermekeinket, sőt, még az ő gyermekeiket is.

Együttműködők

Helyszín

Kanada
Vancouver