BeePathNet - Városi méhészet (Hegyvidék)

Projekt Státusza

élő

BeePathNet - Városi méhészet (Hegyvidék)

A BeePathNet projekt keretében a városi méhészkedés Llubjana által kifejlesztett és sikerre vitt holisztikus megközelítését tanulhatja el 5 európai város a szlovén fővárostól. A projekt a fenntartható városi méhészkedés megalapozását és fejlesztését célozza.

A méhbarát hálózat azért jött létre, hogy fenntarthatóbb, élhetőbb városi környezetet teremtsenek, és a helyi fejlesztéseket a természeti erőforrások és a biológiai sokszínűség megóvásával szolgálhassák.

A BeePathNet hálózatban 6 EU város dolgozik együtt – Ljubljana (Szlovénia) mint vezető partner, Amarante (Portugália), Bydgoszcz (Lengyelország), Cesena (Olaszország), Nea Propontida (Görögország), és Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat (Magyarország).

A XII. kerületben számos projektelem megvalósult már:

  • Hegyvidéki Méhbarát Hálózat Mézes reggeli néven foglalkozásokat indítottak iskolásoknak és óvodásoknak, ahol a gyerekek játékos keretek között tanulhatnak a méhekről és azok jelentőségéről.
  • A felnőttek számára a MOM Kulturális Központ ismeretterjesztő programsorozatot hoztak létre „A mi méheink” címmel.
  • A Barabás Villa kertjében egy vizsgálóláda tette lehetővé a méhcsaládok életének megfigyelését.
  • Elindult egy együttműködés a Fővárosi Vízművekkel is, amelynek köszönhetően évi két alkalomra csökkentették a kaszálások számát a helyi vízmű-telephelyeken, hogy a háborítatlan területekkel további menedéket nyújtsanak a méheknek.
  • méhlegelőket alakítottak ki
  • változatos közösségi programokat szerveznek. amellyel inspirálják a lakosságot a természetközeli, beporzóbarát kertek kialakítására.
  • Kiadványokat tettek közzé, amelyek informálják a lakosságot a beporzó rovarok jelentőségéről, városban is betöltött szerepükről, a tevékenységekről, amelyekkel segíthetjük őket, növényültetéssel, rovarhotel, rovaritató kihelyezésével és egyebekkel.
  • Közreadtak egy térképet is, amelyen a XII. kerület Méhbarát Hálózatának fontosabb pontjai vannak feltüntetve, köztük számos méhlegelő, méhészet, partneróvoda, fontosabb zöldfelület.

Együttműködők

URBACT
Ljubljana

Ország

Amarante

Ország

Bydgoszcz
Cesena

Ország

Nea Propontida

Helyszín

Magyarország
Budapest