Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

A parkok

A parkok a világ legmagasabb szintű fenntartható életstílusa, amely 150 000 lakos számára biztosít nettó zéró életmódot. A város az energia, a víz és az élelmiszer 100%-át a helyszínen termeli majd meg, hogy önellátó célponttá váljon.

Az 1700 hektáros intelligens várost Dél-Afrika keleti régiójában tervezik. A fejlesztés különböző vegyes felhasználású központokat biztosít, mint például lakó-, egészségügyi, turisztikai, szórakoztató, kiskereskedelmi és oktatási központok. A 40 000 lakóegység 12 lakónegyedben oszlik meg.

Dubai technológiai negyede

A dubaji Urban Tech District élő laboratórium lesz, ahol a városi technológia területén az innováció és a vállalkozói szellem együtt virágzik.

A dubaji Al Jaddaf Creekside területén található városi technológiai negyed 4000 munkahelyet teremt a zöld városi technológia, az oktatás és a képzés területén. Emellett kockázati tőkének is otthont ad majd, amely a vállalkozók számára biztosítja az üzemanyagot, és ezáltal egy egyedülálló, együttműködésen alapuló városi technológiai ökoszisztémát hoz létre.

Nexgen fenntartható város

Az URB által tervezett Nexgen fenntartható város lesz a világ első klímapozitív városa, amely több energiát és élelmiszert termel, mint amennyit fogyaszt. A várost úgy tervezték, hogy élelmiszer-, energia- és vízbiztonságot nyújtson, miközben zöld gazdaságot is létrehoz.

Alnama

Az ALNAMA a tervek szerint intelligens, szén-dioxid-mentes célponttá válik. A város egy 10 négyzetkilométeres közösségben fogja elősegíteni a fenntartható életmódot, különböző csomópontokkal, többek között lakó-, oktatási, kereskedelmi, turisztikai és egészségügyi központokkal.

Rijád intelligens városa a tervek szerint 11 000 lakóegységet biztosít majd 44 000 fős lakosság számára. Az 1000 hektáros fejlesztés 10 000 munkahelyet fog teremteni különböző ágazatokban, köztük a zöldtechnológiai iparágakban, hogy a város számára zöld körforgásos gazdaságot hozzon létre.

Oxagon

Az Oxagon egy olyan hely lesz, ahol az innovátorok és vállalkozók felgyorsíthatják az ötletek fejlődését a laboratóriumból a piacra, és egy olyan város, ahol az emberek összejönnek, hogy virágzó közösségekben éljenek, dolgozzanak és játszanak. Teljesen automatizált, új generációs kikötője páratlan összeköttetést kínál majd a globális piacokkal, amelyet egy integrált fizikai és digitális ellátási lánc tesz lehetővé.

Nyomtatott vályog jurta

A tűzzsonglőr házaspár, Krisztina és Krisztián az ökoépítészet mellett tette le a voksát, emiatt indították el a 3D vályogház-nyomtatásos projektjüket. A társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság miatt kezdtek bele az önellátásba, aminek az ökoépítészet is a része. 

A házaspár akkor kezdett komolyabban érdeklődni a 3D nyomtatás iránt, amikor már nem csak betonnal készültek az épületek, hanem megjelentek újabb anyagok is. A vályog ökológiai lábnyoma nagyon kicsi, ideális körülmények között lehet nagyrészt az altalajból dolgozni, melyet nem kell szállítani. 

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

The Orbit - újgenerációs kisvárosi közösségfejlesztés zöldmezős beruházással a vidéki Kanadában

Az Orbit egy "újgenerációs közösség víziója", amely új technológiák egész sorával fogja átalakítani Innisfil, az Ontario tartományban található 43 000 lakosú mezőgazdasági várost. "Az Orbit egy olyan innovatív közösség, ahol a kisvárosi és vidéki életstílus a városi élet előnyeivel és tulajdonságaival együtt él" - áll a fejlesztő cég közleményében.