Belfast gyermekbarát városfejlesztési terve

Belfast gyermekbarát városfejlesztési terve

Mivel az észak-írországi Belfast népességének mintegy 35%-át a 25 éven aluliak teszik ki (ami jóval magasabb arány, mint a nyugat-európai városok átlaga), a város önkormányzata felismerte, hogy szükség van a legfiatalabbak igényeit figyelembe vevő várostervezésre, és ezeket az igényeket állította a tervezési folyamat középpontjába. A Városi Tanács, szoros együttműködésben a Rugalmas Városok Hálózatával (Resilient Cities Network - R-Cities) a brit Arup cég segítségével egy olyan tervezési keretstratégiát dolgozott ki (Belfast gyermekbarát városfejlesztési terv), mely egészségesebbé, befogadóbbá és gyermekbarátabbá teszi Belfast városközpontját.

A dokumentum tervezési kereteket és stratégiákat határoz meg a fenti célok kivitelezésére, ezzel együtt pedig a rugalmassági kihívások kezelésével is foglalkozik, ami többek között az autóhasználat és a légszennyezés csökkentésében nyilvánul meg. Jelenleg, amikor a városok megpróbálnak talpra állni a Covid-időszak után, a gyermekbarát megközelítés mindenki számára előnyökkel járhat, összességében pedig ellenállóbb, fenntarthatóbb és befogadóbb városok kialakítását eredményezheti.

A Belfast számára készített vízió és tervezési stratégia egymást erősítve kívánják kezelni a város rugalmasságot érintő kihívásait. Ez tartalmazza a (már említett) autóhasználat csökkentését, a klímaváltozás és légszennyezés mérséklését, a lakosság csökkenésének megállítását és a belvárosi lakáshiány kezelését - melynek révén sikeresen helyreállhat a gazdaság, és fenntartható fejlődési pályára állhat a város. A tervezési stratégia számos olyan fizikai beavatkozást foglal magában, amelyek célja a kapcsolódás elősegítése terek létrehozásával és aktív utazási nyomvonalak kialakításával, továbbá a meglévő városkép utólagos átalakítása révén, hogy a lakosság egyre inkább vonzó élettérnek érezze Belfast városközpontját.

Tervezési útmutató gyermekbarát helyek kialakításához

Együttműködők

ARUP
Multinational professional services firm headquartered in London which provides design, engineering, architecture, planning, and advisory services across every aspect of the built environment.

Helyszín

Egyesült Királyság
Belfast