Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

The line

A THE LINE egy olyan civilizációs forradalom, amely az embert helyezi előtérbe, példátlan városi életérzést nyújtva, miközben megőrzi a környező természetet. Újradefiniálja a városfejlesztés koncepcióját és azt, hogy a jövő városainak hogyan kell kinézniük.

The Orbit - újgenerációs kisvárosi közösségfejlesztés zöldmezős beruházással a vidéki Kanadában

Az Orbit egy "újgenerációs közösség víziója", amely új technológiák egész sorával fogja átalakítani Innisfil, az Ontario tartományban található 43 000 lakosú mezőgazdasági várost. "Az Orbit egy olyan innovatív közösség, ahol a kisvárosi és vidéki életstílus a városi élet előnyeivel és tulajdonságaival együtt él" - áll a fejlesztő cég közleményében.

Okos és élményalapú turizmus Zalaegerszegen

A jövő intelligens technológiai megoldásaira alapozva a városba érkező turisták élményalapú tájékozódását és információszerzését segítik Zalaegerszeg turisztikai fejlesztései. Ennek keretében belvárosi wifi-hálózatot építettek ki, érintőképernyős információs rendszereket telepítettek, valamint számítógépes és okostelefonos applikációkat fejlesztettek. 

Egyiptom újonnan tervezett adminisztratív központja

Egyiptomban egy hatalmas "új közigazgatási központot" terveznek építeni Kairótól mintegy 45 km-re keletre, főként azért, mert a már így is túlzsúfolt főváros 22 milliós lakossága 2050-re várhatóan megduplázódik. Az Új Közigazgatási Központ (még nincs neve a városnak, a legtöbb helyen csak "New Administrative Capital" néven hivatkoznak rá) a tervek szerint nagykövetségeknek, kormányzati ügynökségeknek, a parlamentnek, 30 minisztériumnak, egy elnöki épületegyüttesnek (tehát a legfontosabb államigazgatási egységeknek), továbbá mintegy 6,5 millió embernek ad majd otthont, ha elkészül.

Piazze Aperte - "Nyitott terek" kezdeményezés Milánóban

Politikai szempontból mindig kockázatos az autósok terét szűkíteni, de Milánóban - Európa egyik legzsúfoltabb városában - kezd kifizetődni a kezdeményezés.

2018-ban az önkormányzat elindította a Piazze Aperte "Nyitott terek" programot, amely festékkel, virágágyásokkal, padokkal és pingpongasztalokkal igyekszik visszaszerezni a közterületet az emberek számára.

Biogáz üzemű buszok Stockholmban

Tíz évvel ezelőtt Stockholm régió ambiciózus célt tűzött ki, hogy 2025-re minden szárazföldi tömegközlekedést 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes üzemanyaggal üzemeltessenek, azonban az etanollal és az RME-vel (repceolaj-metil-észterrel) működő buszok néhány százalékban fosszilis összetevőket tartalmaznak, emiatt a buszforgalom teljes száma nem lesz 100%-ban fosszilis tüzelőanyagoktól mentes, ugyanis a fosszilis alkatrészek szükségesek ahhoz, hogy a motor elindulhasson, vagy bekerüljön a gyártási folyamatba.

Rotterdam M4H kikötői területének barnamezős fejlesztése

Rotterdam város önkormányzata és a Rotterdami Kikötői Hatóság (Port Authority) célja ezen projekt keretében az M4H (Merwe-Vierhavens, egy 100 éves - ma is használatban lévő - kikötőterület Rotterdam városában, mely erősen szennyezett talajú barnamezős terület) innovatív lakó-munkakörnyezetté való fejlesztése, amely vonzóvá válhat az innovatív feldolgozóipari tevékenység számára, valamint lakossági, kulturális, vendéglátóipari, sport és oktatási vegyes felhasználásra egyaránt.