Egyiptom újonnan tervezett adminisztratív központja

Egyiptom újonnan tervezett adminisztratív központja

Egyiptomban egy hatalmas "új közigazgatási központot" terveznek építeni Kairótól mintegy 45 km-re keletre, főként azért, mert a már így is túlzsúfolt főváros 22 milliós lakossága 2050-re várhatóan megduplázódik. Az Új Közigazgatási Központ (még nincs neve a városnak, a legtöbb helyen csak "New Administrative Capital" néven hivatkoznak rá) a tervek szerint nagykövetségeknek, kormányzati ügynökségeknek, a parlamentnek, 30 minisztériumnak, egy elnöki épületegyüttesnek (tehát a legfontosabb államigazgatási egységeknek), továbbá mintegy 6,5 millió embernek ad majd otthont, ha elkészül.

Az új fővárost az okos város tervezési elvek mentén fejlesztik, amely intelligens infrastruktúráját integrálva számos szolgáltatást nyújt a polgároknak:

  • intelligens közlekedés: jól megtervezett utcák, a forgalmi torlódások és balesetek intelligens, valós idejű nyomon követésével.
  • okos közművek: az áram, a gáz és a víz kezelése és üzemeltetése a fogyasztás és a költségek csökkentése érdekében.
  • biztonságos város: a város minden részét lefedő CCTV-kamerák és egy városi központba integrált megfigyelő és figyelmeztető rendszer.
  • okos épületek: az épületek automatikusan azonosítják az erőforrás-megtakarítás leghatékonyabb módjait és biztosítják az egészséges környezetet.
  • okos energiagazdálkodás: a város megújuló energiára fog összpontosítani a zöld környezet érdekében, miközben az IoT-eszközök segítségével csökkenti az energiafogyasztását.
  • összekapcsolt város: minden épületet összekötő optikai szálas infrastruktúra kiépítése.

Együttműködők

Helyszín

Egyiptom
Kairó