Gasometer

Gasometer

A bécsi Gasometery City egy kiváló példa arra, hogy lehet az eredeti, értékes épített ipari környezetnek új funkciót találni. Az 1896-ban épült gáztartályok, majdnem egy évszázadon át szolgálták a várost amíg 1984-ben végleg le nem állították, miután a földgázellátás átvette a helyét. Miután végül kivonták őket a gáztárolásból, ezeket a díszes, vörös téglaépítményeket túl szépnek ítélték ahhoz, hogy elpusztítsák. Ehelyett 1995-ben elhatározták, hogy újjáélesztik a gázüzemet, lakóházakká és üzlethelyiségekké alakították át őket.

Az eredeti építményből csak a téglahomlokzatok és a fémtetők maradtak meg. Az egyes gáztartály új belső tereit más-más építész tervezte: Jean Nouvel (A gáztartály), Coop Himmelblau (B gáztartály), Manfred Wehdorn (C gáztartály) és Wilhelm Holzbauer (D gáztartály). A rekonstrukció 1995-ben kezdődött és 2001-ben fejeződött be.

A gáztartály vegyes funkciómixet kapott, alsó szintjeit bevásárlóközpontok foglalják el, a középső szinteket irodahelyiségekké alakították át, az építmények tetején pedig lakások találhatók.

Együttműködők

Helyszín

Ausztria
Bécs