A jövő útjai - villamosított utak

A jövő útjai - villamosított utak

Az eRoadArlanda egyike a Svéd Közlekedési Igazgatóság elektromos utak fejlesztésére irányuló innovációs projektjeinek. Az utóbbi években kifejlesztett technikák olyan vezető technológián alapulnak, amely az utakra felszerelt elektromos sínt használ a járművek táplálására és újratöltésére az utazás során.
A projekt célja olyan ismeretek, tapasztalatok és döntési adatok előállítása, amelyek elősegítik a svédországi nagyobb szállítási útvonalak villamosítására szolgáló platform létrehozását. Az eRoadArlanda projektbe történő beruházás összhangban áll a svéd kormány azon céljával, hogy 2030-ig fosszilismentes szállítási infrastruktúrát hozzon létre, továbbá hozzájárul Svédország versenyképességének fokozásához.
Feladatuk egy szemléltető projekt végrehajtása - tesztpálya felépítése, a technológia fejlesztése és kiértékelése, valamint alapvető ismeretek megteremtése a villamosított utak bevezetésével kapcsolatban a svéd közúti szállítási rendszerben.
A tesztpálya a 893-as út tíz kilométer hosszú szakaszán található az Arlanda Cargo Terminal és a Rosersberg logisztikai terület között, ebből két kilométert villamossá tesznek a bemutató projekt során. A jármű, amelyet elsősorban az elektromos út használatára terveztek, egy 18 tonnás teherautó, amely árut szállít a PostNord számára.

Együttműködők

Helyszín

Svédország
Stockholm