Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

MyForest

A MyForest közösségi erdők (Közösségi Erdőkért Alapítvány, 14.Pk.60.503/2019/2.) egy olyan kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében.

Kaposvár, a zöld város

Kaposvár a zöld okos várossá válást tűzte ki célul. Ennek keretein belül több projekt is megvalósult, például lecserélték a teljes buszflottát, 40 darab CNG hajtású busz van, amelyek közvetetten a Kaposvári Cukorgyár által termelt biogázzal működnek. Fejlesztették a közvilágítást, a kandelábereik több, mint fele már LED-es égővel működik, méghozzá úgy, hogy szabályozhatóvá tették a fényerejüket. Az energiapazarló épületeiket utólag épületfelügyeleti rendszerrel látják el - amely lényegében egy számítógép, ami felügyeli a fogyasztókat és az energia felhasználását.

Protheus projekt

A „PROTHEUS okoshálózati projekt a városi e-mobilitásért” célja, hogy felépítse Paks városa és a környező települések számára az elektromobilitás, továbbá a kapcsolódó villamosenergia-termelés, tárolás, elosztás smart grid integrációk kistérségi hálózatát, ezzel is támogatva az új, élhetőbb és egészségesebb környezetet biztosító feltételrendszer megteremtését, továbbá az erőforrás-hatékony üzemeltetés fenntartható, megtérülő modelljének létrehozását.

Elektromos kerékpár megosztó rendszer

A 67 ezer fős Hämeenlinna az okos mobilitásra tette a hangsúlyt, aminek pilot projektjét ökoszisztéma-fejlesztéssel kialakított közösségi megosztáson alapuló elektromos kerékpározással valósítottak meg. A fejlesztésben részt vettek a városi hatóságok, helyi vállalkozások, a helyi egyetem és más oktatási intézmények, valamint a város lakói is. A kerékpár-megosztást működtetők célja az volt, hogy versenyképes megoldást mutassanak fel az egyéni autózással, de a megszokott közösségi közlekedéssel szemben is.

Szatyor Bolt és Egyesület

A Szatyorbolt egy újszerű közösség/társadalmi vállalkozás, melynek van egy üzleti része, ami a környezettudatos vásárlás alternatíváját kínálja mindazoknak, akiknek fontos, hogy mit esznek nemcsak finom legyen, hanem tisztában vannak azzal, hogy az milyen hatással van saját és a környezetük egészségére, kíváncsiak élelmeik termelőire és szeretnek hasonló gondolkodású emberekkel találkozni vásárlás közben is.

Debreceni Szatyor Közösség

A Szatyor Debrecen egy közösségi kezdeményezés, mely azért jött létre, hogy tagjai olyan táplálékot szerezzenek be, amely két feltételnek is megfelel: egyrészt helyi, másrészt organikus vagy kíméletes termelésből származik. A debreceni Szatyor Közösség 2012 nyarán indult, ekkor találkoztak először azok a termelők és vásárlók, akik nem csupán megértették, hogy jó lenne a budapesti Szatyor után itt is létrehozni ezt a különleges piacot, hanem készek voltak tenni is érte! Az azóta eltelt idő alatt egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez és mára kb.

Szigetközi Szatyor Közösség

Az alapítvány célja a Győr-Moson-Sopron megye területén gazdálkodó helyi termelők és kézművesek támogatása, valamint a lakosság körében a tudatos vásárlás, egészséges táplálkozás, környezettudatosság, a közvetlen helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeinek szélesebb körben ismertté tételének támogatása.

Nyíregyházi Kosár Bevásárló Közösség

A Nyíregyházi Kosár Bevásárló Közösség egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, sőt újraélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket fogadnak soraikba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek fogyasztani. Hiszik, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését és a valódi munkahelyek létrejöttét. Minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér, és a helyi gazdaság körforgásában a közössége gazdagít.

Miskolci Zöld Kosár Közösség

A miskolci Zöld Kosár közösség egy tudatos termelői-fogyasztói közösség. Tagjaik elkötelezettek a környezetbarát, fenntartható életmód iránt.
A közösség elsődleges célja között szerepel, hogy kisebb környezetterheléssel, egészséges, környezetkímélő, illetve kézműves termékekhez juttassa a helyi embereket, bizalmat és emberi kapcsolatokat építsen a termelők és fogyasztók között illetve vásárlásaik révén méltányos megélhetést biztosítsanak a térség megbízható termelőinek.

Kecskeméti Szatyor Közösség

A Kecskeméti Szatyor Közösség önkéntesei azon dolgoznak, hogy segítséget nyújtsanak a helyi lakosságnak a környezettudatos életvitelhez. A helyi termékek fogyasztásának elősegítése minden szinten hozzájárul e cél eléréséhez, legyen az a szállítás környezetterhelő hatásainak kiiktatása, az egészségesebb, frissebb, fenntartható forrásból származó élelmiszerek fogyasztása, vagy a csomagolás minimálisra csökkentése.