Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Rotterdam, a sétálható város

Rotterdam történelmi központját a II. világháború után újjá kellett építeni. Akkoriban a tervezők a belvárosra nem, mint lakhelyre gondoltak, hanem mint ahová az emberek dolgozni és vásárolni járnak. Ennek köszönhetően rengeteg magas épületet húztak fel és széles utak létesültek az autók számára. Az elmúlt évtizedekben a városvezetés azonban rájött, hogy ez tarthatatlan és elkezdtek „gyalogosbarát”, „emberbarát” léptékben tervezni: elkezdték fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, csökkentették az autósforgalmat, új lakóegységeket hoztak létre, stb.

Lyoni rakpart-rehabilitáció

A franciaországi Lyonban a folyó keleti partja átalakult, és a korábbi kikötőkből és parkolókból álló partszakasz változatos, zöld találkozóhellyé alakult. A 10 hektáros terület körülbelül 5 km hosszú folyóparti szakaszon terül el. A "Berges de Rhône" (Rhône part) fejlesztését a helyi önkormányzat kezdeményezte egy építészeti pályázat meghirdetésével.

Kabelwerk – modern lakásépítési projekt egy korábbi ipari területen

A "Kabelwerk" (korábbi nevén "Kabel- und Drahtwerke AG") 100 éven át a kerület egyik vezető vállalata és legnagyobb munkaadója volt. A vállalat 1997 decemberében történt bezárása nagyszabású tervezési és lakossági részvételi folyamatot indított el Bécs városa és Meidling kerület irányításával. A helyi lakosokat már 1996. május 30-án meghívták egy műhelymunkára és együttműködésre kérték fel őket. A „Milleniumi műhelymunkát” később egy nagy visszhangot kiváltó kiállítás is dokumentálta.

Power to Gas - karbonsemleges szintetikus földgáz előállítás

A power-to-gas (P2G) egy innovatív technológia, amely képes zöld vagy karbonsemleges szintetikus földgáz (SNG) előállítására zöld hidrogénből és szén-dioxidból. A szén-dioxid különböző forrásokból biztosítható, például biogázból, fermentációs gázból vagy erőművek és ipari üzemek füstgáz kibocsátásából. Az SNG karbonsemleges fűtési, közlekedési és ipari alkalmazási célokra is hasznosítható. Az SNG földgázhálózatba történő betáplálása az energiatárolás egyik formáját jelenti.

TIER - elektromos járműmegosztás

A TIER Mobility Európa vezető megosztott mikromobilitási szolgáltatója. A társaság célkitűzése a közlekedés értékalapú megújítása. A TIER elektromos járművek széles választékát kínálja az e-rollerektől az e-kerékpárokon át az e-robogókig. A vállalat ezzel segíti csökkenteni a városokban az autók használatát. A TIER szolgáltatásai jelenleg 16 európai és közel-keleti ország több mint 155 városában érhetőek el. A TIER működése 2020 óta klímasemleges.

Airly – szenzoros levegőminőség-felügyelet

Az Airly a legfejlettebb levegőminőség-felügyeletet biztosítja. Az Airly megoldás egy teljesen integrált rendszer – a hardvertől a szoftverig. A szenzorokon keresztül valós időben lehet adatokat gyűjteni, feldolgozni és értelmezni. A levegős érzékelők mérik a légszennyezés kulcsfontosságú összetevőit, azaz a részecskéket (PM1, PM2.5, PM10) és a gázokat (NO2, O3, SO2, H2S és CO), valamint a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légköri nyomást. Megoldásukat a városok a Smart City technológia jegyében valósítják meg.

GyőrBike - közösségi kerékpáros rendszer

A GyőrBike egyesíti az egyéni közlekedés szabadságát a kötött pályás közlekedés megbízhatóságával. A rendszer lényege, hogy minél több felhasználó használja a kerékpárokat mindennapjaihoz ezáltal csökkentve a város levegőjének szennyezettségét, a városi dugókat, zajokat és mindemellett fő célja, hogy népszerűsítse a belvárosi utazásokhoz ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát.

Mastiff Cargo Bike - teherkerékpár

A Mastiff egy magyar tervezésű és hazai sorozatgyártású teherkerékpár. Egynyomtávú (kétkerekű) bicikli, emiatt gyors, stabil és praktikus partner a mindennapos teherszállításban. Emberi erő segítségével akár 100 kg teher mozgatására is képes. A váza acélból készül, ezért strapabíró és időtálló, mégis kedvező árfekvésű. A Mastiff Cargo 2,5 méter hosszú és 46 cm széles. Rakodófelülete több, mint 80 cm hosszú. Alkalmas kis- és közepes méretű vállalkozások és intézmények számára rövid és közepes távolságon belüli teherszállításra.

Perth – Okos Város Program

Perth okos város programjának bevezetését három pályázat elnyerésével érték el. A város az Okos városok és külvárosok program keretében sikeresen biztosította az ausztrál kormánytól kapott 1,3 millió dolláros összeget. Ennek eredményeként négy projekt - az Okos Körzet, az Okos Öntözés, az Okos Fenntarthatóság és az Adatközpont (Data Hub) – technológiai és hardver fejlesztése kezdődött meg.  Az új technológia célja az életminőség javítása, valamint tudásplatform biztosítása a lakosok, a turisták, a vállalkozások és technológiai startupok számára.