Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

A parkok

A parkok a világ legmagasabb szintű fenntartható életstílusa, amely 150 000 lakos számára biztosít nettó zéró életmódot. A város az energia, a víz és az élelmiszer 100%-át a helyszínen termeli majd meg, hogy önellátó célponttá váljon.

Az 1700 hektáros intelligens várost Dél-Afrika keleti régiójában tervezik. A fejlesztés különböző vegyes felhasználású központokat biztosít, mint például lakó-, egészségügyi, turisztikai, szórakoztató, kiskereskedelmi és oktatási központok. A 40 000 lakóegység 12 lakónegyedben oszlik meg.

Folyóvölgy visszavadítása

Nyugat-Európa szívében, a holland-belga határon 2007-ben kezdődtek el egy minden korábbinál nagyobb léptékű élőhely-rekonstrukció munkálatai. Az Ardennekben még Meuse néven eredő, a Holland-síkságot Maastrichtnál elérő, onnan már Maasnak hívott folyó 45 kilométeres szakaszát pénzt és időt nem kímélve sikerült visszaalakítani természetes állapotába. A Hollandia és a belgiumi Flandria határán 1200 hektáron elterülő RivierPark Maasvallei (Maas-völgyi Folyópark) ma a zöldturizmus egyik legvonzóbb célpontja.

Dubai technológiai negyede

A dubaji Urban Tech District élő laboratórium lesz, ahol a városi technológia területén az innováció és a vállalkozói szellem együtt virágzik.

A dubaji Al Jaddaf Creekside területén található városi technológiai negyed 4000 munkahelyet teremt a zöld városi technológia, az oktatás és a képzés területén. Emellett kockázati tőkének is otthont ad majd, amely a vállalkozók számára biztosítja az üzemanyagot, és ezáltal egy egyedülálló, együttműködésen alapuló városi technológiai ökoszisztémát hoz létre.

Szegedi geotermikus fűtési rendszer

Szegeden öt újabb városrészben kezdődik meg a geotermikus rendszer kiépítése. A kilenc részből álló rendszer négy eleme elkészült.
A négy elkészült rendszer próbaüzeme a fűtési szezon kezdete óta zajlik, és az eddigi eredmények már magukért beszélnek.
A próbaüzemnek köszönhetően havonta félmillió köbméter gázzal kevesebb szükséges a szegedi távhőszolgáltatás működtetéshez. Ezzel minden hónapban 20–30 millió forintot takarítanak meg.

Úszó városok

Az Oceanix olyan úszó városokat tervez és épít az emberek számára, melyek harmóniában vannak a természettel, így fenntartható módon tudnak életteret biztosítani az emberek számára. Olyan új, part menti földterületek létrehozása a cél, amelyek alkalmazkodnak a tengerszint emelkedéséhez. 

Energiatárolás napelem parkokhoz

A Primergy a napsütötte Mojave-sivatag szívében, Las Vegastól mindössze 30 percre, a nevadai Clark megyében, a BLM által kezelt szövetségi földterületen építi a Geminit, mely egy 690 MW AC energia előállatására képes napelemparkot, valamint egy 380 MW teljesítményre képes akkumulátoros energiatárolót jelent. A projekt gondos elhelyezéssel rendelkezik, és annyi megbízható, tiszta energiát termel majd, hogy 400 000 háztartás energiaellátását biztosítja a csúcsidőszakokban.

3x30 DebrecenMob projekt

A 3x30DebrecenMob kezdeményezés fő célja az aktív és fenntartható közlekedés támogatása volt. Debrecen Városával együttműködve a projektet a Barcelonai Régió kezdeményezte és vezette, valamint az EIT Urban Mobility finanszírozta.

Rotterdam, a sétálható város

Rotterdam történelmi központját a II. világháború után újjá kellett építeni. Akkoriban a tervezők a belvárosra nem, mint lakhelyre gondoltak, hanem mint ahová az emberek dolgozni és vásárolni járnak. Ennek köszönhetően rengeteg magas épületet húztak fel és széles utak létesültek az autók számára. Az elmúlt évtizedekben a városvezetés azonban rájött, hogy ez tarthatatlan és elkezdtek „gyalogosbarát”, „emberbarát” léptékben tervezni: elkezdték fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, csökkentették az autósforgalmat, új lakóegységeket hoztak létre, stb.

Lyoni rakpart-rehabilitáció

A franciaországi Lyonban a folyó keleti partja átalakult, és a korábbi kikötőkből és parkolókból álló partszakasz változatos, zöld találkozóhellyé alakult. A 10 hektáros terület körülbelül 5 km hosszú folyóparti szakaszon terül el. A "Berges de Rhône" (Rhône part) fejlesztését a helyi önkormányzat kezdeményezte egy építészeti pályázat meghirdetésével.