V2X kommunikáció

V2X kommunikáció

A V2X, vagyis a Vehicle to Everything technológia lehetővé teszi a kommunikációt a járművek és környezetük között. A V2X segítségével gond nélkül lehet haladni, anélkül, hogy látnánk. A hagyományos szenzorokkal szemben, amelyek megpróbálják reprodukálni a már meglévő érzékeinket (pl.: látás), a V2X egy teljesen új dimenziót kínál az emberi és a gépi érzékeléshez. Ez az szenzor akár egy mérföldes körzetben képes „látni” minden akadályon és sarkon túl. A V2X kommunikációs technológia két fő probléma megoldására törekszik: biztonság és mobilitás. Az olyan információk megszerzésével, mint a sebesség, gyorsulás, helyzet, haladási irány, a közúti biztonság jelentősen javítható. A járművek figyelmeztetést kapnak az útjukba kerülő veszélyekről. Ezáltal a közutakon drámaian csökkenthetőek az ütközések, becslések szerint a balesetek 80%-a elkerülhető lesz.

A járművek összehangolhatják manővereiket szinkronizálásuk során a forgalmi dugók elkerülése vagy a „zöld hullámon” való áthaladás érdekében. A V2X valós idejű, pontos adatokat szolgáltat a jármű állapotáról a jövőbeli mozgás pontos előrejelzéséhez, a közúti lámpákhoz való érkezéséhez. Így a forgalom könnyebben áramlik, és az ott töltött idő csökken.  

Autonóm járműveknél a V2X kiegészíti a többi szenzortól származó információkat, mivel ez az egyetlen rendelkezésre álló szenzor, ami a látótávolságon kívüli körülményeket is pontosan érzékeli még kedvezőtlen időjárási körülmények és rossz fényviszonyok között is.

Együttműködők

Helyszín

Izrael