Yangzhou városa a múltat sem elhanyagolva építi jövőjét

Yangzhou városa a múltat sem elhanyagolva építi jövőjét

A kínai Yangzhou városa már több mint 2000 éve lakott, ez jelentős történelmi és kulturális örökség. A városban és körülötte találhatók Kína legrégebbi csatornái, a történelmi városrészek a Tang- és Szung-dinasztia (nagyjából Kr. u. 600-1300 közötti időszak) időszakára tekintenek vissza, az épített és természeti környezet évente több millió turistát vonz a városba.

Ez a gazdag örökség ugyanakkor komoly kihívást jelent Yangzhou város modern fejlesztése számára. Rendkívül megnehezítette az elavult infrastruktúrák megújítását, valamint az óváros leromlott lakásállományának helyreállítását. A terület revitalizálására irányuló kísérletek kudarcba fulladtak, mivel a befektetők jövedelmezőbbnek találták új területeken fejleszteni, mint részt venni a városi megújulásban.

További kihívást jelent a város központjában, az ősi csatorna mentén elhelyezkedő ipari létesítmények által okozott vízszennyezés. Erre a városvezetés egy olyan vízrehabilitációs projekttel válaszolt, melynek célja a vízminőség javítása, valamint az érintett területek újrahasznosítása és funkcióváltása.

Ahhoz, hogy hatékonyabb, integrált megoldásokat tudjanak kidolgozni ezekre a kihívásokra, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) által kezelt fejlesztési alap, az Ázsiai Városfejlesztési Kezdeményezés (Cities Development Initiative Asia, CDIA) támogatást nyújtott a városi építési hatóságnak (Yangzhou Contruction Bureau) fejlesztési projektek előzetes megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, valamint segítette a projektek és a finanszírozás összekapcsolását. Ez a munka kifejezetten három projektre koncentrált:

- Az óváros megőrzésére

- A San Wan lápterület parkjának fejlesztésére (magánbefektetők bevonásával, illetve PPP-konstrukcióban)

- Víztisztító üzem kiépítésére (kormányzati támogatással, mintegy 800 ember ivóvízellátását megoldva).

A korábban a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt hanyatló óvárosban és a San Wan Wetland Parkban, amely egykor az ipari hulladék lerakóhelye volt, most nyüzsögnek a helyiek és a turisták, akiket odavonzanak ezeknek a helyeknek a látványosságai és időtöltési lehetőségei. A park fontos rekreációs terület, mely egyúttal ökológiai értéket is képvisel, hetente mintegy tízezren látogatják meg sportolási, madármegfigyelési, vagy egyszerű pihenési céllal. 

Együttműködők

Helyszín