Környezetbarát karácsonyi fények Budapesten

Környezetbarát karácsonyi fények Budapesten

A zöld környezet megóvását előtérbe helyezve 2020-tól a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft új, környezetbarát díszekkel fényesíti Budapest belső közterületeit advent első vasárnapjától. A díszítés nagyrészt újrahasznosítható fapellet, valamint alumínium felhasználásával készült.

A korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtésére. A fényfüzérek fel- és letekerése azonban sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát.

A Városháza parkban piros szívekkel, arany harangokkal és gömbdíszekkel ékesítettek fel 20 fát, melyeken így összesen 440 db dísz volt. Az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán 26 fapár között átfeszített, 182 db, mintegy 60%-ban teljesen organikus anyagokat tartalmazó dísz került kihelyezésre. A két helyszínen elhelyezett díszekhez felhasznált organikus anyagok az életciklus végén újrahasznosíthatóak, vagy biológiailag lebomlanak, ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát.A helyszíneken az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW. Ez 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál.

Az átalakított Vörösmarty téren a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéztek. A tér közepén ellipszis alakban elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 db, a tér magas oszlopain korábban már megtalálható szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változata volt látható.

Együttműködők

Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

Helyszín

Magyarország
Budapest