Cancún - Mexikó első okos erdő városa

Cancún - Mexikó első okos erdő városa

A Grupo Karim's megbízásából és Stefano Boeri Architetti tervei alapján az első mexikói Smart Forest City ("okos erdő város") az innovációra és a környezetminőségre összpontosít. A város egyensúlyt teremt a zöld és az épített területek között, és a tervek szerint teljesen önellátó lesz az élelmiszer- és energiaellátása.

A Smart Forest City - Cancún az új évezred első erdővárosa, amely akár 130.000 lakos befogadására is alkalmas lesz. A város egy 557 hektáros parcellán épül, 400 hektárnyi területet pedig zöldterületeknek tartanak fenn (mintegy 400 különböző növényfaj telepítésével). 7.500.000 növényt telepítenek, amelyek közül 260.000 fa lesz. Az egy lakosra jutó 2,3 fa arányával a Smart Forest City "116.000 tonna szén-dioxidot fog elnyelni, évente 5.800 tonna CO2-t tárolva". A közparkok, a magánkertek, a zöld tetők és a zöld homlokzatok segítenek egyensúlyt teremteni az épített lábnyommal.

A körforgásos gazdaságot a koncepció középpontjába állítva a várost napelemek és mezőgazdasági területek veszik körül, így teljesen élelmiszer- és energia-önellátóvá válik. A vizet a város bejáratánál, a sótalanító torony mellett gyűjtik össze, és "hajózható csatornák rendszere osztja szét az egész településen egészen a városrészt körülvevő mezőgazdasági földekig". A városon belül az emberek elektromos és félautomata eszközökkel közlekednek, autóikat a város szélén hagyják. Az energiainfrastruktúra, a mobilitás és a zöld infrastruktúra hálózatai minden lakosnak minden szükséges szolgáltatást biztosítanak.

Másrészt a Smart Forest City - Cancún rugalmasan osztja el az épített struktúrákat a terv által meghatározott öt nagy szektorban. Végül a város "egy olyan fejlett kutatási központot tart fenn, amely a világ összes olyan egyetemi tanszékének, nemzetközi szervezetének és vállalatának otthont adhat, amelyek nagyon fontos fenntarthatósági kérdésekkel és a bolygó jövőjével foglalkoznak". Ezek a tanszékek a világ minden tájáról érkező kutatókat és diákokat fogadnak majd.

Együttműködők

Helyszín

Mexikó
Cancún